usavalet

Flyttar från Grand Hotel i protest – efter SD-festen

Av: 

TT

Malin Wigen

NYHETER

Flera kunder väljer att flytta sina evenemang från Grand Hotel i Stockholm efter fredagens omdiskuterade prisgala där Sverigedemokraterna bjudit in europeiska politiker från extremhögern. Stora Journalistprisfesten, som arrangeras av Bonnier, ser dock ut att hållas på hotellet som bestämt.

–  Vi har inte gjort några planer om att byta plats ännu, säger Stefan Mehr som är verkställande ledamot i juryn.

Flera kunder väljer att flytta sina evenemang från Grand Hotel i Stockholm. De gör det i protest mot att hotellet hyrt ut lokaler till fredagens omdiskuterade prisgala där Sverigedemokraterna bjudit in politiker från Europas extremhöger.

Först ut var Metro Mode som flyttade ett evenemang som skulle ha hållits på fredagen på Grand Hotel till Hotell Diplomat.

"Hur kan man inte låta företag bli informerade om den lilla petitessen och låta oss som bolag själva göra ett aktivt val om vi vill vistas under samma tak som Sverigedemokrater och extremister från Europa", skriver Metro Mode-redaktören Petra Tungården i ett blogginlägg.

”Omöjligt att ha vårt event där”

Sedan följde Child 10 Award and Summit som är ett möte och en prisgala som uppmärksammar barnrättshjältar. Den skulle ha hållits mellan söndag och tisdag på Grand Hôtel, men flyttas nu till Hotel Haymarket, skriver Metro. Sara Damber som är vd för Reach for Change som arrangerar galan berättar att samtliga pristagare jobbar med barn på flykt på olika sätt.

– Hela temat för evenemanget är barn på flykt där vi koncentrerar kring situationen som råder i världen. Det är därför helt omöjligt att ha kvar eventet på Grand efter konferensen som var i fredags, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att de inte vill att något annat ska komma i vägen för de frågor och ämnen som de anser är viktiga.

– Och när man jobbar med värdebaserade frågor och människovärden så så måste man stå för det hela vägen.

”Känns trist att Grand Hotel sa ja”

Den 23 november kommer Stora journalistprisfesten, som arrangeras av Bonnier, äga rum på Grand Hotel för första gången i år. De har ännu inte diskuterat om att byta plats, trots att de tycker att det är tråkigt att SD:s fest arrangerades där, säger Stefan Mehr som är verkställande ledamot i juryn och organisatör.

– Vi har inte gjort några planer om det ännu, vi får avvakta och se. Inbjudningarna är redan utskickade så det ser inte så ut, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det känns trist att Grand Hotel sa ja till en sådan tillställning. Det svärtar ner oss andra som bokat Grand efter.

"Självklart jättetråkigt"

Filip Odelius, som är marknadschef på Grand Hotel, har inte möjlighet att prata om specifika bokningar och vilka gäster som bor, eller ska bo, på hotellet.

– Däremot, om frågan gäller avbokningar generellt, så är det självklart jättetråkigt, säger han till TT.

Han berättar att situationen är ny för hotellet.

– Vi har ett jättestort arbete framför oss för att undvika att hamna i en liknande situation igen. Men just nu är det lite för tidigt att säga mer än så.

Ska ägna tid åt saken

Hotellet har också fått låga recensioner och kritik på sin Facebooksida på grund av SD-festen.

– Även det som händer på Facebook just nu är en ny situation för oss och vi kommer ägna väldigt mycket tid åt det här framöver, säger Filip Odelius.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

usavalet

ÄMNEN I ARTIKELN

usavalet

Sverigedemokraterna