Nya uppgifter om norska ko-attacken

NYHETER

Sonen: ”Hon hjälpte kon att kalva”

Foto: Veterinären Per Gunnar Karlsen beskriver överfallet som ett väldigt ovanligt beteende för en ko. Obs: arkivbild.

På fredagen dog en kvinna i Norge efter att ha blivit övefallen av en ko.

Först skrevs det att blev överfallen när hon var ute och gick.

Men enligt hennes son blev hon nedtrampad när hon hjälpte kon att kalva, skriver Verdens Gang.

På lördagen rapporterade Aftonbladet om en norsk 80-årig kvinna som dog efter att ha blivit överfallen av en ko i norska Rödöy. Uppgifterna kom från den norska tidningen Verdens Gang, som beskrev det som att kvinnan blev överfallen när hon var ute och promenerade med sin man.

Hjälpte kon att kalva

Men nu har Verdens Gang varit i kontakt med kvinnans son och uppdaterat sina artiklar. Enligt sonen blev kvinnan nedtrampad av kon när hon försökte hjälpa kon att kalva.

– Min mamma brukar hjälpa korna medan de kalvar eftersom ägaren inte bor här. Hans kor har betat här i många år och det har alltid gått smärtfritt, säger sonen till Verdens Gang.

En kort stund efter kons attack kom en granne till undsättning. Men då låg kvinnan redan nedtrampad på marken.

– Han försökte hålla kon på avstånd medan han ropade på min pappa, som stod lite längre brort. När han kom ner till kon sprang grannen efter hjälp, säger han.

När grannen och 4-5 anställda på gården bredvid kom tillbaka låg även hennes 83-åriga man medvetslös på marken. De lyckades jaga bort kon och paret fördes till sjukhus i helikopter.

Ska obduceras

Nu ska kvinnan obduceras så att dödsorsaken kan fastställas.

– Jag har fått höra att hon har brutit en arm, bäckenbenet och alla revbenen på ena sidan. Hon ska även ha fått lungan punkterad, säger sonen.

Mannen vårdas fortfarande på sjukhus med lindriga skador.

Kon avlivas

Kon kommer nu att avlivas.

– Vi har varit i kontakt med bonden och inställd på att kon kommer att avlivas för att den är instabil. Han vill inte ha den bland sitt boskap, säger polisens utredningsledare Mads Bernhoft till Verdens Gang.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge