Flerbostadshus eldhärjat i Linköping

1 av 5
NYHETER

Vinden på ett fyra våningar högt flerbostadshus i centrala Linköping eldhärjades under fredagen. Evakueringen avbröts på grund av värmeutvecklingen.

Öppna lågor slog ut från taket som delvis rasade ner på balkongerna.

Kommunen har aktiverat sin så kallade Posom-grupp för att ge de boende krishjälp.

Räddningstjänsten larmades om branden på Barnhemsgatan i Linköping klockan 11.38 på fredagen.

– Det är kraftig rökutveckling från taket. Det ryker från vinden. Vi är på plats med fem enheter, sa Håkan Jonsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, i inledningsskedet.

Polisen uppgav vid 12-tiden att öppna lågor slog ut från en gavel. Delar av taket har fallit ner på några av de översta balkongerna.

Räddningstjänsten beskrev eldsvådan som en fullt utvecklad vindsbrand som inte var under kontroll. Vid en pressträff på fredagseftermiddagen tecknades brandförloppet som hastigt och att det i början handlade om att se till så att ingen människa skadades allvarligt.

Ingen akut till sjukhus

Genom att låta vinden brinna av under kontrollerade former hindrades spridning till husets lägenheter.

– Det är ett standardförfarande vid vindsbränder för att undvika vattenskador på lägenheterna under, säger brandingenjör Johan Nordström.

– Delar av taket rasar in när man låter det brinna av.

Några personer som bor på adressen sökte vård på egen hand efter att ha andats in rök. Enligt polisen är det lindriga skador. Ingen person har förts akut i ambulans till sjukhus.

Fastigheten har 38 lägenheter fördelade på tre plan. På vinden finns det enbart förråd.

Gator har spärrats av

Byggnaden utrymdes, men evakueringen avbröts eftersom det var för varmt.

Intilliggande gator spärrades av. Avspärrningar gjordes vid Djurgårdsgatan/Lasarettsgatan och Djurgårdsgatan/Drottninggatan.

– Vi håller avspärrningarna och hjälper till med registrering av de boende som kommit till sjukhuset och vår samlingsplats, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Vad innebär det att evakueringen avbröts, har inte alla lägenheter kontrollerats?

– Den uppgift som kommit till mig är att man inte har kunnat slutföra evakueringen. Det brann för mycket. Men vad det innebär vet inte jag, säger Fredrik Kliman.

Enligt räddningstjänsten är det normalt sett polisen som ansvarar för evakueringen.

– Men är det för varmt eller för rökigt avbryter polisen och lämnar över till oss. Men vad man har gjort för bedömning på platsen här vet jag inte. Vid en normal brand är man i säkerhet i sin egen lägenhet i en timme, är det ingen rök där är det ingen fara, säger räddningstjänstens Johan Nordström.

Vind med brandceller

Räddningstjänsten meddelade vid 13.35 att vindsplanet brunnit av och att 25 brandmän arbetade med att släcka punktbränder och hindra spridning.

Fastighetens vindplan består av två så kallade brandceller. Mellan brandcellerna finns skydd så att branden inte kan sprida sig mellan skotten. Med hjälp av detta skydd, kallat brandmur, räddades halva vindsplanet, enligt räddningstjänsten.

Kommunen har aktiverat sin Posom-grupp, som sköter krishanteringen, för att hjälpa hyresgästerna. De boende som bor i lägenheter som inte ligger direkt under brandområdet kommer att kunna flytta tillbaka under fredagskvällen. Det uppgav bostadsbolaget på en pressträff.

ARTIKELN HANDLAR OM

Linköping

Bränder