FN:s nödrop: Maten snart slut i Aleppo

1 av 3
NYHETER

Maten håller på att ta slut i östra Aleppo, varnar FN.

Nu måste ransonerna halveras.

– Barnen får bara äta en gång om dagen. Alla är hungriga, säger Mohamed Shbeeb, 22, inifrån Aleppo till Aftonbladet.

Bomberna fortsätter att falla över Aleppo. Från flera källor inne i det belägrade östra Aleppo kom under tisdagen rapporter om nya, massiva flyganfall, rapporterar BBC. Ryska stridsflygplan släppte så kallade bunkerbomber och minst 25 civila dog, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Det är oklart hur många av de döda som var barn. Enligt regimkontrollerade syriska medier ska även fyra människor ha dödats i rebellattacker mot västra Aleppo. På onsdagen dödades ytterligare minst 22 civila när bombr träffade en marknad i östra Aleppo.

Fortfarande sitter runt 300 000 människor fast i den belägrade delen, utan säkra möjligheter att ta sig därifrån.

Halverade matpaket

Några hjälptransporter har inte kunnat nå östra Aleppo sedan den 22 augusti. Och nu håller matförråden på att ta slut, varnar OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitära frågor.

I en rapport som släppts i veckan framgår det att tillgången till vatten fortsätter att vara mycket dålig och att enkla mediciner som smärtstillande medel och dropp behövs akut.

Endast runt 12 000 matpaket återstår och matransonerna kommer därför att behöva halveras. Från och med nu kommer bara ett halvt paket per familj att delas ut.

"Kvinnor och äldre ska prioriteras, och familjer med handikappade, gravida och ammande kvinnor", skriver OCHA.

Ständiga förhandlingar

Om en månad kommer också de sista matpaketen att vara helt slut. Det är därför kritiskt att nya transporter så snart som möjligt släpps in. Svenske Joel Andersson, som samordnar hjälptrasporterna för UNHCR i Syrien, är i ständig kontakt med både regim och opposition.

– Förhandlingarna pågår hela tiden, varje dag. Det gäller att inte ge upp, sa han till Aftonbladet i förra veckan.

Aftonbladet var under onsdagen i kontakt med Mohamed Shbeeb, 22, som lever i östra Aleppo. Han bekräftar matbristen.

"Alla är hungriga"

– Vi är helt beroende av den mat som vi har lagt undan före den senaste offensiven. Vi kan också odla lite grönsaker på innergårdarna och i parkerna, säger han.

Men maten räcker inte.

– De flesta får bara äta en gång om dagen. Barnen också. Alla är hungriga, säger Mohamed Shbeeb.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

BBC

Syrien

UNHCR