Stöld från döda på danskt sjukhus

Foto: Gentofte Hospital
NYHETER

Kontanter, smycken och andra värdesaker har stulits från 13 avlidna patienter på Gentofte Hospital på Själland i Danmark uppger Ekstra Bladet.

Då bara anställda har tillgång till nycklarna misstänker man att det är ett insiderjobb.

– Det är olyckligt att man inte kan lita på att saker förvaras säkert, säger en anhörig till Ekstra Bladet.

Enligt Nordsjällandpolisen har stölderna skett under tre veckor under oktober och upptäcktes av en anställd på sjukhuset.

Samtliga stölder har gjorts ur låsta skåp som användes till värdeförvaring för avlidna patienter på sjukhuset.

Inga av skåpen ska ha haft några tydliga brytmärken, vilket gör att man misstänker att det är ett ”insiderjobb”, då tjuven måste vetat om var både värdeskåpen och nycklar förvarades.

Dessutom krävs personalkort för att ta sig in i rummet där skåpen står.

– Vi kommer nu att undersöka vilka och hur många människor som hade tillgång till skåpen, säger Carsten Spliid vid Nordsjällands polis.

Flera klockor och smycken borta

Han tillägger att anhöriga ska höra av sig till polisen med vad som har blivit stulet så att de kan upprätta en stöldlista.

Karina Holmark, chef vid Gentofte Hospital bekräftar för Ekstra Bladet att 13 avlidna patienter på deras sjukhus har blivit bestulna och att några hade flera smycken, klockor, kontanter och resekort i värdeförvaringen.

Dock känner sjukhuset inte till värdet på de stulna föremålen.

– Vi har inte behörighet att bedöma värdet av sakerna som förvaras i skåpen och kan därför inte uppskatta något belopp, säger Holmark.

”Har högt affektionsvärde”

Simon Andersens avlidne svärfar är en av dem som bestulits på värdesaker; två guldringar från tiden han var stationerad i Bagdad.

– Värdet på ringarna i sig är nog inte så stort, men de har ett affektionsvärde för min flickvän. Hennes far har haft dem under större delen av sitt liv och det är olyckligt att anhöriga inte kan lita på att saker förvaras säkert, säger han till Ekstra Bladet.