Flyger in poliser i Herculesplan för att stoppa kravaller

Hundratals nazister väntas demonstrera i Borlänge på första maj.

I dag landade 70 skånska poliser i Dalarna med försvarets Herculesplan.

– Vi är rätt tillfreds med att vi ska kunna hantera situationen, säger polisens pressinformatör Stefan Dangardt till Aftonbladet.

För att förhindra eventuella konfrontationer mellan nazister och motdemonstranter har polisen ökat sin bemanning rejält. Poliser har kallats in från Örebro och Värmland, samt från Region Väst och Syd. Under lördagen landade ett Herculesplan på Dala Airport med poliser från Skåne.

– Vi har samverkat med Försvarsmakten vad gäller transport, säger Stefan Dangardt.

Väntar ett hundratal

Enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om 70 skånska poliser som flögs in med militärt transportplan.

– Vi har dimensionerat resurser så vi är rätt så tillfreds med att vi ska kunna hantera situationen, säger Stefan Dangardt.

Bakgrunden till insatsen är att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått demonstrationstillstånd i Borlänge under första maj. Enligt polisens beräkningar väntas ett hundratal nazistiska demonstranter.

– Det är svårt för oss att spekulera i hur många som kommer men vi har följt uppgifter i deras egna kanaler och det kan nog handla om ett hundratal, säger Stefan Dangardt.

En stillastående motdemonstration arrangeras av organisationen Dalarna mot rasism samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att demonstrera. Bland andra deltar Mona Sahlin (S), nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, i Socialdemokraternas demonstration.

Försöker etablera sig

Polisens strategi är att hålla de två grupperna ifrån varandra.

– Det är väl inte om omöjligt att det kan uppstå en och annan skärmytsling men vårt mål är att de här grupperna som har diametralt olika uppfattning inte ska kunna konfronteras med varandra. Borlänge centrum är inte så jättestort med det finns avstånd emellan dem, säger Stefan Dangardt.

Utöver det har polisen plockat bort lösa föremål från centrum för att de inte ska kunna användas i bråk. Dessutom råder det flygförbud över Borlänge under dagen för att drönare inte ska kunna störa demonstrationerna.

Att Nordiska motståndsrörelsen vill demonstrera i Borlänge är inte förvånande, enligt Daniel Vergara, reporter vid den antirasistiska tidningen Expo.

– De har byggt upp sin organisation med ledning kring Dalarna och försöker etablera sig ännu mer där, säger han till TT.

Ringer i kyrkklockor

Nazistiska demonstrationer på den första maj har förekommit sedan 1930-talet.

– Det handlar delvis om att utmana arbetarrörelsens syn på arbetare, säger Daniel Vergara.

– Inom nazismen är det den egna rasens arbetare som man ska organisera. Kritiken mot vänstern är att den har ett internationellt perspektiv. Och det är en lång tradition som går tillbaka ända till det tredje riket.

På söndagen ska Svenska kyrkan ringa extra i sina kyrkklockor i två kyrkor. Det är församlingsborg som uttryckt att de vill att kyrkan gör en markering när nazister demonstrerar.

– Med tanke på de här demonstrationerna så vill vi som kyrka visa och påminna om att vi står upp för varje människas unika värde, slå vakt om människovärdet och våra demokratiska rättigheter, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge, till P4 Dalarna.

Publisert:

LÄS VIDARE