Nya bottensiffror för MP: ”Ganska väntat”

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

avSebastian Hagberg

NYHETER

Efter ommöbleringen i partitoppen kommer nästa kalldusch för krisplågade Miljöpartiet.

I en ny Sifo-mätning hamnar partiet knappt över riksdagsspärren.

– Det är ganska väntade siffror, säger nyvalda partisekreteraren Amanda Lind till TT.

I Sifo-mätningen, som publiceras av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, får Miljöpartiet bara 4,1 procent och backar 1,9 procentenheter jämfört med mätningen i april. En ny bottennivå och partiets sämsta stöd hos Sifo på tio år. Förändringen är statistiskt säkerställd.

För en dryg vecka sedan fick MP 4,3 procent i en extra Sifo-mätning – redan det en chocksiffra inför partiets kongress som pågår i Karlstad denna helg. Nu har väljarstödet försämrats ytterligare och under det senaste året halverats. En stor del av nedgången har skett de senaste veckorna.

Väntad nedgång

– Det är ganska väntade siffror efter den senaste tidens turbulens, säger partisekreteraren Amanda Lind.

Att det skulle kosta på opinionsmässigt att regera är också något partiet har varit berett på.

– Vi har sett i andra fall att det kan bli ett tapp för regeringspartier. Jag tror att det inte är ovanligt i mitten av en mandatperiod.

Kongressen i Karlstad, som avslutas på söndagen, är ändå ett avstamp för partiet, anser Amanda Lind.

– Det känns som att kongressen är en vändpunkt. Det pågår mycket grön politik i hela landet och stämningen har varit positiv.

Svårt läge

Frågan är nu om det nyvalda språkrörsparet Fridolin/Lövin kan få någon fart på den nystart som de har utlovat.

Den största delen av mätningen genomfördes visserligen innan det blev känt att partiets valberedning ville byta ut Åsa Romson mot Isabella Lövin. Men Kristdemokraterna tjänar som exempel för att ett partiledarbyte inte är någon universallösning för krisande partier. Efter att KD bytte ut Göran Hägglund mot Ebba Busch Thor guppar man fortfarande kring fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna.

Även Stefan Löfven har anledning att vara bekymrad över opinionsläget. De två regeringspartierna får tillsammans ett lägre stöd i den nya Sifo-mätningen än vad S fick på egen hand i valet 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM