Aftonbladet granskar förlossningsvården

Ansvarig minister: Så ska det naturligtvis inte se ut i Sverige

Av: 

Angelica Öhagen

NYHETER

Trots satsningar på förlossningsvården tvingas familjer fortfarande föda barn utan hjälp från sjukvården.

– Jag blir väldigt bekymrad när jag hör detta och så ska det naturligtvis inte se ut i Sverige, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Kritiken har på många håll varit hård kring brister inom förlossningsvården. Rapporterna har duggat tätt om att förlossningskliniker som är fullbelagda och barnmorskor som inte ens hinner gå på toaletten. I dag berättar Aftonbladet om paret Jennifer Liljeqvist och Emil Lindqvist som tvingades föda barn i ett sjukhusgarage efter att ha nekats plats på förlossningen.

– Så här ska det inte se ut i Sverige. Alla familjer som ska föda barn ska kunna känna en trygghet, säger socialminister Annika Strandhäll.

Regeringen har gjort flera satsningar på förlossningsvården och sköt till en halv miljard inför sommaren. Under nästa år satsas 1,6 miljarder och sedan skjuts en miljard till varje år fram till och med år 2022.

– Jag hoppas att den ska leda till en förstärkt kvalitet i förlossningsvården och en ökad trygghet för de blivande föräldrarna. Det handlar framför allt om tillgänglighet och satsning på personal - det vill säga att man ska kunna anställa på de här extra resurserna men också att man ska kunna utveckla arbetsmiljön, säger Annika Strandhäll.
Har du någon hälsning till de föräldrar som är kritiska till att de inte fått tillgång till hjälp av sjukvården vid förlossningen?

– Vi ser er och hör den oro som finns, och vi gör stora satsningar nu och är beredda att under kommande år göra fortsätta satsningar på att stärka förlossningsvården, säger Annika Strandhäll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Nekades plats på förlossningen – födde i sjukhusgaraget

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar förlossningsvården

Förlossningsvården

Annika Strandhäll