Balkan

Bosniens "bödel" får sitt straff till slut

Av: 

TT

NYHETER

Han står åtalad för krigsbrott så hårresande att han har liknats vid en slaktare. Nu ska Ratko Mladic få sin dom.

– Han blev bara otrevligare med tiden, säger Bo Pellnäs, som träffade den bosnienserbiske armébefälhavaren flera gånger på 1990-talet.

Inför tv-reportrar i Srebrenica delade en leende Ratko Mladic ut godis till muslimska barn och försäkrade att ingen hade något att frukta. Men när kamerorna slutade rulla blev armébefälhavarens ansikte uttryckslöst och han beordrade sina soldater att ta män och pojkar ombord på de bussar som skulle köra dem mot deras död.

Under de följande dagarna mördades omkring 8 000 människor av de bosnienserbiska styrkorna, främst muslimska pojkar och män.

– Det kommer inga unga kvinnor och inga män under 60, sade en av tolkarna på plats till TT:s dåvarande utsände i Tuzla angående flyktingströmmen från Srebrenica i juli 1995.

"Militärt allsmäktig"

Folkmordet, som anses vara den grövsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget, är en av anledningarna till att Mladic fått öknamn som "Bosniens slaktare" och "bödel".

– Han var i stort sett allsmäktig på den militära sidan. I Bosnien var det i princip ingen som gjorde något utan att Mladic hade godkänt det, säger Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk kommentator och svensk FN-överste på Balkan i början av 1990-talet.

– Men det var tydligt att många i hans omgivning, däribland officerare med ganska höga grader, var illa berörda. Hade de bara vågat så hade de säkert tagit avstånd från Mladic, men de riskerade att råka väldigt illa ut.

Pellnäs uppskattar att han träffade Mladic ett tiotal gånger, i olika förhandlingssituationer, och minns en bosnienserbisk befälhavare som bara blev otrevligare med tiden.

– Folk som är i krig i flera år blir väldigt psykiskt påverkade. Inte för att jag tror att Mladic tog åt sig av grymheterna, men han levde under mycket stress och var på nedåtgående gren från det att jag mötte honom första gången till den sista, säger han.

– Jag lämnade Balkan innan Srebrenica, men vi hade klart för oss redan då att han hade händerna i mycket annat elände.

Den utdragna rättegången mot Mladic i Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY) omfattar elva åtalspunkter som bland annat inbegriper folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Förutom folkmordet i Srebrenica anklagas Mladic bland annat för att ha haft en ledande roll i den 44 månader långa belägringen av Sarajevo, där omkring 10 000 människor tros ha dödats.

"Blir fälld"

Domen ska avkunnas på onsdag, Mladics försvarsadvokater har försökt att få den uppskjuten med hänvisning till 75-åringens sviktande hälsa, men misslyckades. Mladic nekar till brott, men Pellnäs – som anser att rättsprocessen har gått alldeles för långsamt – tvekar inte om utslaget.

– Mladic kommer att bli fälld. Han var på plats och förde befälet. Han kommer säkert att brinna i helvetet, om den institutionen nu tar hand om oss när vi dör, säger han och fortsätter:

– Rättegången skickar en viktig signal till alla parter att man faktiskt döms om man begår sådana här gräsligheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Ratko Mladic döms till livstids fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Balkan

Brott

Srebrenica