Så blir du festfixare

NYHETER

Fredrik ordnade biopremiär för 400 gäster.

Premiärer, konferenser och fester – för en event manager består jobbet av både glamour och hårt arbete. Det vet Fredrik Barkman, snart färdigutbildad eventmakare, som redan hunnit hålla i både en biopremiär och ett boksläpp.

Foto: Privat
I maj ordnar Fredrik Barkman en bokrelease med James-Bondtema och hoppas på yaughter och Aston Martin.

Det gäller att göra eventet till en lyckad upplevelse. Oavsett om det handlar om en galapremiär eller marknadsföring av en ny produkt så ska eventet skapa en positiv stämning och ge extra goodwill.

Fredrik Barkman tillhör första kullen studenter som snart går ut event management-programmet på Högskolan i Borås. Den tvååriga utbildningen ska göra studenterna redo att planera, leda och fullfölja olika typer av evenemang.

– Jag har alltid gillat att arrangera saker, att prestera något som gör folk glada. Folk kan tycka att det är en flummig bransch, men det handlar inte bara om festfixare, vi läser entreprenörskap, marknadsföring och ekonomi och ska kunna sköta vår egen redovisning, berättar Fredrik Barkman.

Biopremiär med 400 gäster

Inom eventbranschen skapar de flesta sina egna jobb, men Fredrik Barkman tycker att det är bra att ha en utbildning i grunden och förståelse för hur ekonomin fungerar.

– Ett event kan innebära jättemycket kostnader i flera månader innan och sen kommer intäkterna direkt. Det gäller att kunna planera för att få ekonomin att gå ihop, menar han.

Under utbildningen har klassen ordnat en ”aktiv fritidmässa” i Varberg, där utbildningen går, men annars tycker inte Fredrik att programmet är så praktiskt inriktat. Det gäller att utnyttja sin fritid och driva egna projekt. Tillsammans med några kompisar tog han kontakt med SF bio och fick ordna en tillställning för fyrahundra inbjudna gäster när filmen ”Natt på museet” hade premiär i Göteborg.

– Vi fick sköta allt, vilka som skulle bjudas, hur inbjudan skulle se ut, hitta på tema, ta kontakt med samarbetspartners, det var en jättestor grej för oss, berättar han.

Det ledde vidare till att Fredrik senare fick arrangera bokreleasen av deckarförfattaren Camilla Läckbergs bok Tyskungen och senare i vår ska han hålla i en annan bokrelease med James Bond-tema. Som eventmakare gäller det att vara drivande.

– Man ska vara kreativ, ha tålamod och vara beredd att jobba dygnet runt under projektets gång, säger han.

Event manager

År 2006 startade landets första utbildning i Event Management på Högskolan i Borås. Utbildningen är tvåårig och läses i Varberg. Det finns 50 platser att söka.

Idag finns det 1 557 personer i Sverige med titeln Event Manager (år 2006 fanns det 1 078 st).