Nyheter

Artisten Eartha Kitt död

Av: 

Tobias Österberg

Jenny Stiernstedt

NYHETER

Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Eartha Kitt har avlidit, meddelar TT med hänvisning till hennes agent.

Sångerskan Eartha Kitt

Enligt agenten avled Eartha Kitt på torsdagen av cancer i tjocktarmen på ett sjukhus i New York.

Kitt växte upp under eländiga förhållanden i den amerikanska södern. Hon föddes 1927 på en bomullsplantage i South Carolina och lämnades tidigt bort till en familj där hon enligt egen utsago for mycket illa.

Så snart vingarna bar flyttade hon till New York för att studera sång och dans.

Kitt inledde sin karrär som dansare. Genom medverkan i Katherine Dunhams danstrupp tilldelades hon musikal- och filmroller i Europa.

Verksam i Europa

Hon filmdebuterade 1948 i Casbah men gjorde sig mest känd som sångerska med en distinkt och sensuell röst. Bland henne största framgångar är Let's Do It, C'est si bon, Just an Old Fashioned Girl, och Santa Baby.

Eartha Kitt var under många år verksam i Europa. I Sverige medverkade hon 1962 i tv-programmet Kaskad som producerades av Åke Falck och belönades med Guldrosen i Montreux för bästa underhållningsprogram. Bland de svenska artisterna i Kaskad var Lill Lindfors, Lena Söderblom och Jan Malmsjö.

Fick kritik

Under större delen av 1950- och 60-talen varvade Eartha Kitt nattklubbsuppträdanden med filmroller och tv-underhållning. Hon fick problem med karriären 1968, när hon vid en lunch i Vita huset uttalade sig mot Vietnamkriget. Den kritik hon fick då gjorde att hon inte på flera år kunde uppträda i hemlandet.

Eartha Kitt har vid ett flertal besökt Sverige.

Kitt blev 81 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter