Ett bubblande uppror bland bloggare

"Nu har politikerna chans att lyssna"

Lagförslaget som ger företag rätt till att begära ut uppgifter från internentleverantörer upprör bloggvärlden.

Regeringen lämnade för två veckor sedan ett lagförslag som ger upphovsrättsinnehavare ökade möjligheter att stämma den som begått ett upphovsrättsintrång, till exempel spridit musik och film via fildelning på internet. Upphovsrättsinnehavare ska enligt lagen ha rätt att begära ut vem som har använt ett visst IP-nummer från internetleverantörer. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 april 2009.

Bloggbävning

Innan regeringen lägger sin proposition finns det en chans till att påverka vad lagen ska innehålla.

- Det är de närmaste 1-2 veckorna som är avgörande, skriver piratpartisten Christian Engström på sin blogg. Efter det kommer regeringen att lägga sin proposition. Christian manar nu alla bloggare till aktion. - Nu har politikerna chans att lyssna, skriver Emma på sin blogg Opassande .

Bloggbollen i rullning

Och det är flera som hänger på Christian Engströms uppmaning om att blogga om antipiratlagen och mejla till sina riksdagsmän. Hittills har ett tjugotal tagit upp ämnet i sina bloggar.

Bekänna färg

Författaren Anna Troberg skriver på sin blogg att det är hög tid för alla kreatörer att bekänna färg. Hon uppmanar sina läsare till att mejla sina favoritkreatörer och fråga vad de tycker om fildelning. Ett resultat som senare ska presenteras på hennes blogg.

Publisert: