”Han var Dompan hos alla”

NYHETER

Vännerna minns Arne Domnérus med värme

1 av 2
Viktoria Tolstoy.

En sammansatt person med många sidor, en fantastisk jazzmusiker och en levande varm person.

Vänner och kollegor minns "Dompan" med stor kärlek och respekt.

Sångerskan Viktoria Tolstoy, 34, har gjort konserter för både radio och tv tillsammans med jazzlegenden Arne Domnérus.

– Han var en av de allra första jag sjöng med när jag började. Han har betytt så oerhört mycket för svensk jazz, säger Viktoria.

– Jag minns hans humor. Han hade alltid glimten i ögat och det fanns aldrig någon generationsskillnad.

– Han hade en väldigt speciell ton i sin saxofon. Man hörde direkt att det var Arne Domnerus och han var Dompan hos alla. Men han hade det svårt sista tiden, han kunde inte spela och det är svårt när det är kärleken i livet.

Musikern och kompositören Georg Riedel jobbade med Arne Domnérus i ett kvarts sekel.

– Han är en av de största svenska jazzmusikerna jag vet. Han har betytt väldigt mycket för mig, vi jobbade ihop i 25 år. Han var en väldigt stor personlighet. Och jag vet ingen som spelade så vackert när det gäller att spela en melodi. Han var mästare på att göra det, på ett personligt sätt, säger Georg Riedel.

Ett av hans starkaste minnen med Arne är det som kallades Radiojazzgruppen.

– Det var på 1960-talet, Jan Johansson var också med och det gjordes väldigt mycket intressant musik.

Bland Domnérus oerhört digra lista med inspelningar finns två som sticker ut speciellt för Riedel:

– "The midnight sun never sets", som han spelade in med Quincy Jones. Den är väldigt känd. En annan skiva som är väldigt bra som vi gjorde tillsammans är "Sabra", för många år sedan.

– Arne var en väldigt sammansatt person. Han hade många sidor. Inte bara trivsamma, han var en väldigt levande människa. Han kunde reagera på saker han tyckte var fel på ett väldigt välgörande sätt. Han sa ifrån om musik som han tyckte var skräp, till exempel. Han var till exempel inte så förtjust i det som kallas dansbandsmusik.

Arne Domnérus sonson Peter producerade för några år sedan en dubbel-cd med det bästa ur den enorma produktion som farfar spelat in.

– Det finns ingen som vet exakt hur många skivor han gjorde, inte ens farfar själv. Han sa att det var flera hundra. Men då får man gå tillbaka till 40-talet. Och det är en hel del 4-spårsskivor medräknat, säger Peter Domnérus idag.

Cd:n "Best of Dompan" gjordes åt farfar, som ett försök att spegla hans enorma musikaliska bredd.

– Just den här skivan hölls han ganska långt utanför, även om vi pratade om den. Men han kom med ett outgivet spår, en inspelning från Tallin som heter ""Struttin' With Some Barbecue".