3-åring blev misstänkt terrorist

Stoppades på Gardermoens flygplats med fem cm lång leksakspistol

Här är senaste offret för kriget mot terrorismen.

3-åriga Håkon stoppades i säkerhetskontrollen på Gardermoen i Oslo.

Anledningen? Hans fem centimeter långa leksakspistol.

När Håkon Johan Løkke, 3, var på väg hem med sin familj till Norge efter en resa till Island så blev det tvärstopp i säkerhetskontrollen.

Chockad fick 3-åringens pappa, Jens Are Jensen Løkke, frågan av vakterna på flygplatsen Gardermoen i Oslo om det var möjligt att skjuta med sonens leksakspistol.

Fick inte ta med leksaken

– Vi hade köpt leksakspistolen, som sitter fast i en liten nyckelring, på resan. Håkon gillade den så mycket att den inte låg nedpackad. Självklart svarade jag att att det inte går att skjuta med dem, säger pappan till Folkebladet.

Till Håkons besvikelse fick han inte ta med leksaken på planet. I stället tvingades familjen att skicka hem den i ett kuvert och pojken fick vara utan sin favoritleksak några dagar.

"Vakterna agerade korrekt"

Jens Are är förvånad och konfunderad över händelsen.

– Det måste ju gå att använda huvudet i en sådan här situation. Än mer häpnadsvbäckande är att det är helt okej att ha fem centimeter långa knivar på ett plan, säger han och påpekar att han inte kan låta bli att skratta åt händelsen.

Men enligt Sofie Brunn, biträdande presstalesman på Gardermoen, agerade säkerhetsvakterna helt korrekt.

– De följde bara de regler som bestämts av Luftfartsstyrelsen. Naturligtvis ska det finnas utrymme för undantag, men det är faktiskt så att det finns riktiga vapen som är såhär små, säger hon till Verdens Gang.

På Gardermoen hemsida anges att knivar och saxar med en längd på upp till sex centimeter är tillåtna att ta med på en flygning.

Men däremot är inga skjutvapen tillåtna, inte ens Håkons lilla leksakspistol.

Publisert: