”Uttryck för dåligt omdöme”

avJohanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Historiker kritisk till programledarens utfall mot Tyskland i tv i går

Onödigt och orättvist.

Det är historikern Lars M Anderssons kommentar till programledare Rickard Olssons nazistutfall mot Tyskland i direktsänd tv.

– Ett uttryck för dåligt omdöme, säger han till aftonbladet.se.

Drygt 60 år efter andra världskrigets slut får tyskarna fortfarande svara för Hitlers och nazisternas avskyvärda brott.

Senast i går i SVT-programmet "Olssons studio".

”Det är svårt att ens tycka synd om dem när de får storstryk i fotboll”, sa programledare Rickard Olsson som en kommentar till de tyska damernas semifinalförlust mot Brasilien.

”Man tänker bara Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler.”

Intressant fenomen

Lars M Andersson, universitetslektor i historia vid Uppsala universitet, såg själv programmet - och reagerade.

– Det vore mig fjärran att censurera det som sägs i tv, men jag kan tycka att det var onödigt. Ett uttryck för dåligt omdöme kanske.

– Det är ett intressant fenomen. Tyskar får man tycka lite illa om.

Varför är det så?

– Jag tror det har med nazismens symbolfunktion att göra. Den står för det absolut onda och kastar fortfarande slagskugga över Tyskland.

Men enligt Lars M Andersson är det orättvist.

Följder för tysk nationalism

– Om det är någon nation som har ägnat sig åt att rota i det förflutna och peta i det här såret så är det just Tyskland. Det har också fått följder för den tyska nationalismen. Det var först när man vann fotbolls-VM 1990 som man fick vifta med flaggor och vågade visa lite nationalism. Men även då hördes kritik.

Hur tror du att tyskar reagerar på utspel som det i SVT i går?

– Det har delvis att göra med vilken generation man tillhör. De som är födda efter 1945 kan knappast hållas ansvariga för vad deras fäder och andra har gjort. Trots det har man fortsatt att ta ansvar för sin historia. Många är ganska trötta på att höra sådant här.

Men Berthold Franke, direktör för Goethe-institutet i Stockholm, är inte särskilt överraskad över det som sades i "Olssons studio".

– Det är tråkigt men vi blir inte chockerade. Det finns en ambivalens gentemot Tyskland här i Sverige. Vi träffar alltid på de här gamla fördomarna, säger han till aftonbladet.se.

– Det kollektiva minnet är ingenting som förändras så lätt. Vi älskar våra fördomar.

Publicerad: