Regnet öppnar för svampälskare

NYHETER

Det är inte bara dystra nyheter nu när himlen öppnar sig över Sverige. Svampen har väntat på vätskan och nu börjar de sträcka på sig.

När stora delar av svenska befolkningen deppar över den försvunna sommarvärmen finns det andra som välkomnar regnet. Det lovar goda tider för svampälskare.

– Jag är inte ledsen. Det här är precis vad svampen behöver, säger Klas Jaederfeldt svampexpert.

Svampexplosion

Svampen behöver otroliga mängder vatten för att få fart. Den består av 90 procent vatten. Om det nu fortsätter regna som prognoserna pekar på kommer det att bli en mindre explosion av svamp i skogarna.

– Det går snabbt för svampen att växa. Champinjoner som växer på gräsmattor kommer att vara bland de snabbaste svamparna att ploppa upp. Sen kommer svamparna i de öppna lövskogarna att börja vakna till liv, säger han.

Barrskog

– Sist kedjan kommer den svampen som växer i tall- och blandskog. Men det räcker med några dagar så börjar det. Om tio dagar så ska det finnas svamp, säger Jaederfeldt.

Den värmebölja som har legat över landet har inte stört svamparna, de har bara väntat på vätan. Att värmen har hållit i sig har inte heller gjort Jaederfeldt orolig.

– Nej inte alls. Jag har frysen full med svamp. Jag klarar mig länge, säger han.