Nyheter

Varför heter spelet Bingo?

NYHETER

aftonbladet.se/bingo reder ut begreppen och ger en historielektion.

Att Bingo är ett av våra mest folkkära spel vet vi. Speciellt nätbingot är väldigt populärt just nu. Men hur började det egentligen? Var kommer spelet ifrån? Varför heter det “Bingo”? Och hur många sifferkombinationer finns det egentligen i ett Bingospel?

Spel har alltid varit en del av människans umgänge. Från enkla vad med pinnar och stenar, till avancerade kort och tärningsspel.

Italienarna var bland de första att organisera stora spel för hela samhällen. Det statliga lotteriet “Il Gioco del Lotto in Italia” startade på 1530-talet och blev en stor succé (det finns än idag!). Europa följde efer. Både Frankrike och Tyskland utvecklade sina egna varianter av spelet. Den tyska varianten exporterades så småningom till Jacksonville, Georgia, USA I och med en försäljare som öppnade ett Lotto-stånd på en marknad. Han använde bönor på spelbrickorna och kallade spelet för Beano.

Varför namnet "Bingo"?

Namnet Bingo sägs komma från en upphetsad spelare som istället för att ropa “Beano!” när hon täckt en rad med bönor. Råkade saga “Bingo!”. En annan version på vad namnet egentligen kommer ifrån är att det härmar ljudet på den klocka som ljöd när någon vann. I vilket fall som helst - Bingo blev det.

En amerikansk leksakstillverkare, Edwin S. Lowe, beslutade att börja masstillverka spelet på 1940–talet.

För många vinnare

Bingospelet blev med tiden så populärt att man var tvungen att göra brickor med fler möjliga sifferkombinationer. Matematikprofessorn Carl Leffler vid Columbia University fick uppdraget och han tog fram 6000 nya brickor med unik nummerföljd. Totalt fanns det nu 552,446,474,061,129,000,000,000,000 (läs talet med hjälp av rutan här till höger) möjliga kombinationer I Bingo.

Det blev Bingoexplosion!

Först växte Bingos popularitet i USA på 1930-talet och på 60-talet kom spelet tillbaka över Atlanten till Storbritannien. Sverige hakade på och spelet spreds från Skåne och in över landet på 60-talet. 1974 började Bingon kontrolleras av strikta lagar och intresset sjönk. Det skulle dröja ända till Bingolotto och interneterans onlinebingo innan spelet blev populärt igen. Men då kom det tillbaka med besked. Idag är Bingo återigen ett av de allra mest folkkära spelen.

Lina Thorén/Minimedia

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter