Hackerattack mot georgiska sajter

NYHETER

Presidenten jämfördes med Adolf Hitler

Kriget om Sydossetien fortsätter, nu även på nätet.

Hackers har bland annat attackerat den georgiska regeringens hemsida.

Bilder på Adolf Hitler har lagts ut på utrikesdepartementes hemsida tillsammans med bilder på president Saakasjvili.

Den georgiska regeringens hemsida www.parliament.ge låg nere efter hackerattacken men är nu åter tillgänglig. Sajten president.gov.ge är på måndagsmorgonen dock fortfarande inte tillgänglig.

Enligt Ninemsn har hackarna även lagt ut bilder på det georgiska utrikesdepartementets hemsida. Bilderna föreställer Adolf Hitler och har publicerats med bilder på president Saakasjvili som gör liknande gester som Hitler på de utvalda bilderna.

Det är oklart vilka som ligger bakom hackerattacken men enligt Ninemsn har misstankar riktats mot ryska kriminella nätverk.

En varning

Internetsäkerhetsexperten Paul Watters vid universitetet i Ballarat, Australien, tror att hackerattackerna mot Georgien kan vara någon form av varning.

– Om de kan kontrollera regeringens datorer kan de förmodligen göra en hel del annat också, säger han till Ninemsn.

Han känner själv till ett antal ryska nätverk som potentiellt skulle kunna vara involverade i hackerattackerna. Han säger däremot att det kan vara svårt att fastställa att hackarna på något sätt skulle vara knutna till den ryska regeringen eller att de skulle ha agerat på deras befallning.

– Det är verkligen svårt att veta och om det fanns instruktioner från högre ort skulle de vara väl dolda.

Det finns också tecken på att georgiska hackare har slagit tillbaka mot Ryssland. Den ryska nyhetsbyrån RIA Novostis hemsida låg under söndagen nere i flera timmar efter "allvarliga attacker".

ARTIKELN HANDLAR OM