USA förnekar löfte till Karadzic

Fredsförhandlaren: "Skulle vara omoraliskt och oetiskt"

Den folkmordsåtalade Radovan Karadzic hävdade i torsdags att USA lovat honom att slippa krigsrätt om han frivilligt drog sig tillbaka. Men det avvisas av Richard Holbrooke, som var fredsförhandlare i Bosnien 1995.

Den forne bosnienserbiske ledaren, som greps i förra veckan efter elva år på flykt, framträdde på torsdagen för första gången i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

Han sade i domstolen att han fått ett erbjudande från Holbrooke för USA:s räkning. Om han lämnade offentligheten och vidtog vissa andra åtgärder skulle Washington se till att åklagarna lade ned åtalet mot honom, hävdade Karadzic.

"Skulle vara omoraliskt"

Reuters har nått Holbrooke på telefon i Washington. Han säger att det inte finns någon sanning i påståendet om ett avtal med Karadzic.

– Det här är ett gammalt rykte som Karadzic satte igång 1996. Ett sådant avtal skulle vara omoraliskt och oetiskt. Det skedde uppenbarligen inte, sade Holbrooke.

USA:s utrikesdepartement förnekar också Karadzics påstående.

”Ambassadör Holbrooke och vi har upprepade gånger gjort klart att något avtal inte har upprättats i vilket Radovan Karadzic försetts med immunitet för åtal eller gripande”, uppger utrikesdepartementets talesman Sean McCormack i ett skrivet uttalande.

Holbrooke sade att han, som privatperson och särskilt sändebud för president Bill Clinton, förhandlat om Karadzics avgång med den serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

– I stället för att tala om det för sitt eget folk har han berättat den här historien för dem och han har broderat på den i över tolv år, men det finns ingen sanning i den, sade Holbrooke.

"Sörjer att det inte finns dödsstraff"

Den förre USA-diplomaten skrattade åt Karadzics uttalande, som löd:

– Holbrooke vill fortfarande se mig död och sörjer att det inte finns dödsstraff i den här domstolen. Jag skulle vilja veta om hans arm är tillräckligt lång för att nå mig här.

Brotten som Karadzic ställs till svars för är de värsta i Europa sedan andra världskriget: etnisk rensning i Bosnien-Hercegovina 1992–95 och mord på 8000 bosnienmuslimer i Srebrenica 1995. Han riskerar livstidsstraff.

TT