Expert: Därför dödar kvinnor

NYHETER

Bara en av tio mördare är kvinna.

Offret är oftast en familjemedlem.

– Kvinnor mördar sina sambor, barn eller föräldrar, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Varje år sker cirka 100 mord i Sverige, en trend som funnits sedan 80-talet.

Bara i ett fall av tio är förövaren en kvinna, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik.

Och då är offret i fyra fall av fem en familjemedlem, till skillnad från varannan då mördaren är en man.

– Det innebär alltså att kvinnor dödar sina sambor, män de haft ett förhållande med, sina barn eller föräldrar, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Arbogafallet ovanligt

Om den 32-åriga tyskan som står åtalad för mordet på Max och Saga Jangestig och mordförsöket på deras mamma är den verkliga gärningsmannen, bryter det delvis mot mönstret.

– Historien är ovanlig eftersom hon, om hon är skyldig, dödat främmande barn och försökt döda en kvinna som hon själv inte haft någon relation till. Men det finns ändå ett relationsdrama i bakgrunden, säger Sarnecki.

När kvinnor begår mord har de ofta blivit misshandlade av sin partner under en lång tid, enligt Jenny Yourstone, som skrivit en avhandling om kvinnliga mördare.

– Det är oftast inte planerat utan sker mer i affekt. Och innan det händer har de i högre utsträckning än männen sökt hjälp, säger hon.

Mord i hemmet

Mord i hemmet är vanligare bland kvinnliga förövare.

– Det manliga våldet sker oftare i berusat tillstånd, som dödsmisshandeln av Riccardo på Kungsholmen, eller vid knivskärningar i krogmiljö, säger Sarnecki.

– Män är generellt sett starkare och använder sin muskelstyrka på ett annat sätt. Men största andelen sker med stickvapen och där är kvinnor och män jämställda.

Två gånger av fem dödar kvinnor ett barn. Sju gånger av tio är deras offer en man.

Att kvinnor dödar vuxna kvinnor är mycket ovanligt.