Vårdförbundet varslar universitetssjukhus

NYHETER

Ytterligare 4 100 personer tas ut i strejk 29 maj

Över 4 100 syrror kan tas ut i strejk på de stora universitetssjukhusen om två veckor, när Vårdförbundets senaste strejkvarsel träder i kraft.

Arbetsgivarna räknar med fler inställda operationer och undersökningar.

Varslet, det fjärde i ordningen sedan konflikten inleddes, aviserades på tisdagseftermiddagen. Men formellt lämnas det över till arbetsgivarna först på onsdagen.

Trappa upp

Enligt Anna-Karin Eklund, förbundets ordförande, är varslet nödvändigt för att visa motparten att man menar allvar.

– Det är tydligt att Sveriges Kommuner och Landsting, med de konfliktvarsel vi lagt hittills, inte är villiga att fortsätta uppvärderingen av Vårdförbundets medlemmar som påbörjades 1995 och som vi varit överens om. Då måste vi trappa upp konflikten och sätta ännu högre press på arbetsgivaren, säger hon till TT.

Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, anser att förhandlingsläget redan var besvärligt nog utan det senaste varslet.

– Jag tycker inte att det här är rätt väg när man ändå ska föra förhandlingar. Det är inte så att fler varsel påverkar arbetsgivarens vilja att betala högre löner. Man kan inte strejka sig till högre påslag än vad alla andra grupper fått på avtalsmarknaden.

TT: Vad händer nu?

– Vi ska träffa medlarna i morgon och då vill vi naturligtvis från vårt håll jobba konstruktivt framåt för att få detta i hamn.

Från medlarnas sida var det locket på som gällde.

– Det är parterna som talar med media, inte vi, säger Christina Rogestam, en av medlarna.

Gardner Sundström tror att varslet medför att fler operationer ställs in.

– Människor kommer att få vänta längre på sina operationer och på att få undersökningar genomförda. Vi får göra vad vi kan för att mildra effekterna för patienterna.

Inte förlossning

Riktningen på det fjärde strejkvarslet är storstäderna.

– Det omfattar universitetssjukhus, men inte rikssjukvård, säger Vårdförbundets förhandlingschef Margareta Öhberg.

Förbundets pressekreterare Kerstin Ohlsson beräknar att det totalt kommer att vara 10 200 sjuksköterskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker uttagna i strejk om varslet träder i kraft.

– Nu är det ungefär 7 000 uttagna i strejk. När varsel 3 går i gång tar man tillbaka en del och tar ut nya, vilket ger ett totalt antal på ungefär 6 000. Sedan när varsel 4 kommer igång lägger man på 4 100 till.

TT: Vilken typ av verksamhet drabbas?

– I huvudsak vårdavdelningar, alltså inte förlossning eller akutavdelningar, i Uppsala, Örebro, Lund, Göteborg och Stockholm.

Minst 6 355 operationer och 25 000 undersökningar har hittills ställts in på grund av vårdstrejken, skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i ett pressmeddelande.

”Det är olyckligt att allmänheten blir lidande på detta vis”, kommenterar Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Hon ser ingen risk för patientsäkerheten, men varnar samtidigt för höga kostnader för att jobba ifatt de köer som ökat på grund av konflikten och kostnader till följd av outnyttjad utrustning under konflikten.

TT