Linda Skugge skriver om näringsliv

avJenny Stiernstedt

Blir krönikör på SvD Näringsliv

Linda Skugge fortsätter som krönikör –  på SvD Näringsliv.

Varannan vecka kommer hon att skriva om företagande och förebilder.

Och det blir positiva krönikor, lovar hon.

Journalisten, författaren och entreprenören Linda Skugge blir ny krönikör i SvD Näringsliv. Varannan söndag kommer hon att synas i affärsmagasinet N där hon planerar att skriva om entreprenörskap, förebilder och egna erfarenheter.

Varför börjar du skriva för SvD Näringsliv?

– Det är något jag drömt om i flera år. Den tidningen är så himla bra och Martin Jönsson (chef på tidningen) är otroligt kunnig. Jag har lusläst Näringsliv i flera år – det är min drömtidning.

Hur mycket näringsliv är du?

– Gud vilken svår fråga. Väldigt mycket måste jag faktiskt säga. Jag lusläser den affärspress som finns. Nya tidningen Passion for business är jättebra eftersom den lyfter fram kvinnor.

– Det är främst det jag vill göra, lyfta fram fler kvinnor. Tidningar överlag är dåliga på det. Extra inspirerande är det med kvinnor som har tagit sig till den absoluta toppen utan en utbildning i botten.

Vad ska du skriva om?

– Om det här och om hur det är att vara entreprenör. Jag vill peppa andra, visa hur företagande ser ut i dag. Lyfta fram bra folk, kvinnor jag tror på.

– Det finns så mycket man kan skriva om. Jag är ju vd för Vulkan.se och vi har precis anställt en drömmedarbetare som vi är så himla glad över. Fan vad häftigt, nu kom jag på ett ämne till en krönika. Det kan man skriva om – att få anställa folk. Hur gör man egentligen för att hitta bra folk?

Men det blir många krönikor ur ett feministikt perspektiv?

– Svårt att säga. Men jag vill definitivt lyfta fram duktiga kvinnor, ja.

Du vill tvätta bort bilden av företagaren som en Handelsstekare. Berätta!

– Man tänker sig att en företagare är en kille från överklasen som ärvt av pappa. Det är schablonbilden, en man med dyr klocka. Men jag vill föra fram att det kan vara kreti och pleti. Företagaren där ute är faktiskt din granne. Är man kreativ och uthållig kan vem som helst lyckas. De som vågar ta riskerna klarar sig.

Du är vd för bokförlaget Vulkan.se. Vilka erfarenheter har du att dela med dig av – varför ska vi lyssna på dig?

– Jättebra fråga.

– Jag tror att man kan smittas av min passion för att driva bolag. Jag får nu äntligen ett forum där jag kan skriva om detta som har varit ett gigantiskt intresse för mig i flera år. Jag har drivit bolag i mer än tio år.

Var det här planerat redan då du slutade på Expressen?

– Ja, som sagt, jag har drömt om det här i flera år. Men jag vill inte gå in på några detaljer.

Du sade i Aftonbladets lördagsintervju att du ljugit under alla år som krönikör. Tänker du fortsätta med det?

– Nej, det är skillnad. Det här är inte som Expressenkrönikorna. Då var min uppgift att väcka debatt och reta gallfeber på folk, få upp upplagan. Så blir det inte alls i Näringsliv. Nu blir det positiva krönikor. Det är en helt annan genre.

Det känns inte som den Linda Skugge som läsarna fick lära känna för 15 år sedan?

– Man kommer ändå känna igen att det är jag. Men i en helt annan roll. Folk kommer att bli besvikna om de tror att jag ska skrika högt i spalterna.