Googlandet ger klimatavtryck

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Två googlesökningar motsvarar en kopp kokt vatten

Klimathot? Även en enkel sökning på Google bidrar till koldioxidutsläpp, visar en ny studie.
Klimathot? Även en enkel sökning på Google bidrar till koldioxidutsläpp, visar en ny studie.

Det är inte bara sådant som flygresor, bilresor och lyxkonsumtion som påverkar klimathotet.

Nu visar det sig att även en enkel sökning på Google bidrar till koldioxidutsläpp.

Fysikern Alex Wissner-Gross vid Harward University har räknat ut "Google-effekten", rapporterar BBC. Han har kommit fram till att två sökningar motsvarar lika mycket energi som det går åt för att koka upp en kopp vatten i en tekokare. Koldioxidutsläppen kommer från dataterminaler och datacentra som Google driver på olika platser i världen.

En sökning genererar utsläpp på cirka 7 gram koldioxid, medan en en tekokare ger cirka 15 gram koldioxid, uppger BBC.

200 miljoner sökningar

Det kanske inte låter så farligt, men varje dag estimeras jordens befolkning göra 200 miljoner sökningar på internet.

Google anses vara en effektiv sökmotor som ger snabba resultat, men Alex Wissner-Gross säger att den använder flera databanker samtidigt, vilket leder till en högre produktion av koldioxid än vissa konkurrenter.

– Google använder stora datacenter runtom i världen som drar en hel del energi. En Google-sökning ger en påvisbar effekt på miljön, säger han till Sunday Times.

Enligt Google är man bland de mest effektiva av sökmotorerna på nätet.

Mellan 1 och 10 gram

John Buckley, chef vid brittiska carbonfootprint.com, orsakar en Google-sökning ett koldioxidutsläpp på mellan 1 och 10 gram beroende på om man måste starta sin dator först eller inte. Att låta datorn stå på genererar enligt honom mellan 40 och 80 gram koldioxid i timmen, skriver Sunday Times.

Chris Goodall som har skrivit "Ten Technologies to Save the Planet", uppskattar koldioxidutsläppen vid en Google-sökning till mellan 7 och 10 gram.

Flyg och IT

Alex Wissner-Grosss beräkningar visar att vi bidrar med 0,02 gram i koldioxidutsläpp för varje sekund vi är uppkopplade på nätet.

I en annan nyligen publicerad studie har man kommit fram till att den globala IT-sektorn genererar lika stora mängder växthusgaser som världens alla flygresor släpper ut totalt, skriver BBC.

Publicerad: