Nyheter

Jordbävning i hela Skåne

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Kan vara det kraftigaste på 100 år i Sverige

Epicentrum i södra Skåne Skalvets centrum låg i sydöstra Skåne, nio kilometer norr om Ystad. Men vittnen från Boråstrakten, Blekinge och Köpenhamn har märkt av skalvet.
Epicentrum i södra Skåne Skalvets centrum låg i sydöstra Skåne, nio kilometer norr om Ystad. Men vittnen från Boråstrakten, Blekinge och Köpenhamn har märkt av skalvet.

Ett kraftigt skalv har skakat stora delar av Skåne.

Mängder med chockade människor väcktes ur sin nattsömn och räddningstjänsten har blivit nerringd under morgonen.

Enligt seismologen i Uppsala är det det kraftigaste skalvet som drabbat Sverige sedan 1904, rapporterar Ekot.

Mängder med skånebor väcktes tidigt i morse av att deras hus, lägenheter och sovrum skakade. Människor från hela Skåne började höra av sig till Aftonbladet vid kvart över sex på morgonen.

– Det har kommit väldigt mycket samtal till SOS alarm från hela Skåne. Men jag känner inte till att några skador ska ha uppstått i samband med det här, säger Daniel Gren, vakthavande brandingenjör, Räddningstjänsten Syd.

4,7 på Richterskalan

Ronald Arvidsson, docent i Seismologi säger att Skalvets epicentrum ligger drygt fem och en halv mil öster om Malmö och knappt en mil nordöst om Ystad.

Enligt Europas seismologiska instituts, EMSC:s prelimininära mätning uppgår skalvet till 4,7 på richterskalan.

– Vid den här styrkan får man skakninger som gör att folk blir rejält oroliga. Det kan bli mindre sprickor i någon fasad. De som ligger närmast jordbävningen kan uppleva det som att oljepannan i huset exploderar, säger Ronald Arvidsson.

Kändes i Göteborg

Skalvet var så kraftigt att det sannolikt kändes ända upp til Göteborg berättar Ronald Arvidsson. Till aftonbladet.se har även läsare från såväl Borås som Kalmartrakten hört av sig efter jordbävningen.

– Det känns säkert rejält en bit in i Danmark också. Det finns en svaghetszon mellan två geologiska block som går genom Skåne. Skalvet uppstod i sprickan. På norra sidan ligger den baltiska skölden och på södra sidan ligger resten av Europa, säger han.

– Det är i varje fall en av de största jordbävningarna de senaste 50 åren i Sverige. Det kan vara den största sedan 1904 som var mycket större men det har funnits flera stora jorbävningar efter det och mätverktygen var inte lika exakta på den tiden.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: