Nyheter

Kvinnor hindrades från att rösta

NYHETER

I Peshawar i nordvästra Pakistan har vissa vallokaler för kvinnor stängts sedan åldermän beslutat att kvinnor inte ska rösta, rapporterar polis och myndighetspersoner. Röstningen ska ha avbrutits i flera områden som ligger nära den afghanska gränsen där al-Qaida och talibanerna är aktiva.

- Jag har fått rapporter om att åldermän i området har beslutat att det är emot vår kultur att kvinnor röstar, sade Peshawars borgmästare Ghulam Ali.

Pakistan har 81 miljoner registrerade väljare, 36 miljoner av dem är kvinnor. Landets valkommissionär Qazi Farooq varnade i ett TV-tal på söndagen för att stränga åtgärder är att vänta för dem som hindrar kvinnor från att rösta.

Trög start

Röstandet fick en trög start på måndagsmorgonen. Rädsla för våld och misstro mot att valet kommer att gå rätt höll många väljare hemma.

Traditionellt brukar det parti som vinner i staden Lahore i den folkrika provinsen Punjab vinna hela valet. Men utanför vallokalerna i Lahore var köerna korta och många av stadens fattiga vill överhuvudtaget inte ha något att göra med politik.

- Jag är fattig och förtryckt, och de flesta kandidaterna tillhör den rika klassen. De kommer inte till makten för att hjälpa folket, sade 40-åriga Syad Ahsan Jafri till nyhetsbyrån AFP.

Känner bitterhet

Sedan Benazir Bhutto dödades i december upplever många fattiga att de har förlorat sin kämpe. De känner bitterhet mot politiken när inflationen stiger och det finns ont om basvaror som mjöl.

- Hon var den enda kvinnan i Pakistan som representerade den kvinnliga befolkningen ordentligt, och tog upp problemen i parlamentet, sade 42-åriga Israr, som ändå trotsade rädslan för våld och tog sig till vallokalen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter