Sahlin gör en pudel för vänstern

Backar efter intern s-kritik

Mona Sahlin tvingas backa efter intern s-kritik.

En koalitionsregering efter nästa val med även vänsterpartiet är inte längre utesluten.

Själv beskriver Sahlin det som om hon gör ”en halv pudel” efter det klara budskapet från i onsdags, då s och mp presenterade sig som regeringsalternativet som ska utmana alliansregeringen. V hade diskvalificerat sig självt.

Pudeln görs efter stark kritik från LO-folk och mer vänsterinriktade krafter i partiet. I ett brev till vänsterpartiledaren Lars Ohly skriver Sahlin att s-ledningen och s-distrikten vill ha en fortsatt diskussion med vänsterpartiet om trovärdigheten i den ekonomiska politiken och om v ställer upp på sådant som utgiftstak och överskottsmål.

Betyder det du säger att vänsterpartiet faktiskt kan delta i en koalitionsregering efter valet 2010?

– Det är helt omöjligt att svara på i dag, svarar Sahlin.

– Jag vill bara förtydliga mig för jag var otydlig på ett sätt så att en del i mitt parti har tolkat det som att jag medvetet har uteslutit vänsterpartiet från början, säger Sahlin.

Hon säger att hon inte har stängt någon dörr.

– Men jag och Maria Wetterstrand (mp:s språkrör) har med rätta uppfattat vänsterpartiet som att det är de som inte ville vara med, säger Mona Sahlin.

Hon tycker att fokus nu ska hamna på Lars Ohly och var v egentligen står i kraven på den grundläggande ekonomiska politiken.

– Därför skrev vi brevet och därför ska jag nu sätta mig med Lars Ohly, säger Sahlin.

Borgerligheten vinnare

Hon tillägger att det som borde stå helt klart är att det finns ett regeringsalternativ i alla fall – s och mp.

– Vi jobbar på.

Lars Ohly känner sig inte som en vinnare.

– De som har stärkts av detta är borgerligheten. Regeringen har jublat över att vi i oppositionen har splittrats. Nu måste vi samla ihop oss till ett radikalt förändrande alternativ som stärker rättvisan och välfärdspolitiken, säger Ohly.

Vänsterledaren tolkar läget nu som att dörren åter är öppen för en koalitionsregering med vänsterpartiet.

Kan ni ställa upp på ramverket för den ekonomiska politiken?

– Det viktigaste för oss är att vi kan bedriva en radikal välfärdspolitik med mer pengar till kommuner och landsting för sjukvård, omsorg, skola och kultur, säger Ohly och tillstår att han tror att det kan bli svårt att komma dit inom det regelverk som finns nu, men att vänstern är beredd att diskutera hur det skulle kunna gå till.

TT

Publisert: