Maria Lundqvist: För mig var det våldtäkt

Foto: Roger Lundsten
Maria Lundqvit anländer till hovrätten i Göteborg för att än en gång ge sin berättelse om vad som hände på turnén med Rhapsody In Rock.

avRobert Triches

NYHETER

Skådespelaren Maria Lundqvist förhördes på måndagsförmiddagen i hovrätten i Göteborg om hennes bild av vad som hände på Rhapsody in Rock-turnén där Tito enligt tingsrätten våldtog hennes barnflicka.

– För mig är det självklart att hon blivit våldtagen, sade Maria Lundqvist i förhöret.

09.05 Rätten fortsätter på morgonen med förhör med Maria Lundqvist. Anna Håkansson börjar:

Hur väl kände du NN?

– Hon hade suttit barnvakt hos oss ett par gånger innan och sett att hon var en omtänksam, varm och fin tjej. Hon var ganska försiktig och blyg och lite återhållen flicka som verkade yngre än hon var. Men jag kände också att hon fick ett starkt förtroende för mig. VI hade en fin relation.

Hur länge skulle hon vara med på turnén?

– Jag tror det rörde sig om en vecka, tio dagar.

Var hon med från början?

– Nej, inte allra först, för barnen var inte med då. Hon kom efter någon dag tillsammans med barnen.

Hade du arbetat med artisterna tidigare?

– Nej, inte någon tror jag. Det var ett nytt sammanhang för mig att vara med.

Hur var stämningen?

– Den var god. Det var kul. Och NN var en väldigt anpassningsbar tjej på det sättet att hon var lätt att ha med.

”Du kommer aldrig kunna sätta dit mig”

09.10 – NN var med mig, lite som en lillasyster, eller äldre dotter. Vi satt ihop och umgicks nära, fortsätter Maria Lundqvist. Hon hade en dröm om att få jobba med musik och sång, som kanske inte delades av hennes föräldrar. Hon hade träffat Carola tidigare och hyste stor respekt både för henne och för Tito. Han representerade mycket av det som NN beundrade.

Berätta om kvällen efter föreställningen.

– Vi satt tillsammans och Tito frågade NN om han skulle massera henne. Detta med Titos massage var inte så konstigt, för han frågade de flesta om det. Jag vet att Carola hade fått det, själva hade jag avböjt ett erbjudande. Men hon frågade mig om hon kunde få följa med och bli masserad. Tito föreslog att det skulle vara på hans rum, och jag tillät det. Hade jag vetat vad jag vet i dag hade jag naturligtvis inte gjort det.

Men barnflickan var hårt hållen av sina föräldrar och Maria Lundqvist ville ge henne de förtroendet.

– Jag lägger mig på mitt rum och hinner slockna till när NN kommer in och är väldigt uppriven. Hon skriker att ”han har våldtagit mig” och hon gråter, darrar och är väldigt chockad.

09.14 – Jag blir själv väldigt chockad, säger Maria.

Hon hjälper barnflickan in i duschen och känner då på henne trosor att de är kladdiga.

– Jag luktar på dem och känner att det är sperma.

Hon rusar ner till Tito och skäller ut honom. Tito säger:

– Du kommer aldrig kunna sätta dig mig, säger han och tittar rakt på mig, säger Lundqvist.

Efteråt pratade Lundqvist och NN väldigt länge.

– Vi var väldigt ledsna bägge två. Men jag var inte polis och hade ingen anledning att fråga ut henne. Hon beskrev för mig att han sagt till sig att hon skulle ta av sig kläderna och att han tryckte sig in i henne. Hon försöker ta sig loss, men han trycker ner henne i sängen. Jag tror hon berättar så. Så kommer jag ihåg. Men det jag framförallt minns är NN:s ansikte, ögon och lilla kropp. Hur hon skakade och var skräckslagen över det som hade hänt. Vi satt där väldigt länge och redan då på natten sa jag att vi skulle anmäla honom. Men hon var väldigt, väldigt stark på att inte vilja anmäla Tito.

De somnade tillsammans.

– På morgonen fortsatte vi att prata, mer om hon orkade att gå ner och äta frukost, eller att vara i bussen. Jag ville skydda henne. Hon sa till mig: ”Du vet inte vad mina föräldrar skulle göra, de skulle inte släppa ut mig”.

Lundqvist ville själv avbryta turnén, men det ville inte NN.

09.20 Maria berättar för Carola vad som hänt.

– Jag var väldigt, väldigt upprörd. När vi är kring spelplatsen finns det en omklädningsrum där jag möter Vicky van der Lancken. Jag berättar vad som har hänt. Hon stannar och blir väldigt ställd. Jag ser hur hon blir väldigt orolig över det jag berättade. Hon bad mig att inte berätta för Robert Wells, för vi var tvungna att skydda turnén.

Hon reagerade på att det inte blev större reaktion, men kände sig bakbunden av att NN inte ville anmäla.

– Hade jag känt att jag hade fria tyglar hade jag nog drivit på hårdare och kraftfullare.

Hon berättade om det inträffade för flera personer.

Åkte NN hem i förväg?

– Nej, hon gjorde inte det för hon visste att jag skulle få problem då... säger Lundqvist och rösten spricker lite för första gången. Hon skulle aldrig lämna någon i sticket.

09.23 När var det Tito erbjöd massage?

– Mig erbjöd han första dagen på repetitionen. Han sa att jag var stel, men jag bara skrattade åt honom.

Masserade han fler den här kvällen?

– Nej, Tito ville massera NN och hon hade sagt att hon hade ont i ryggen.

Hörde du det samtalet?

– Jag blir osäker på det. Men NN kom fram och berättade att han erbjudit henne massage. Det är jag helt säker på, NN frågade om det var Ok.

Hur sa hon då?

– Tito har erbjudit sig att massera mig, är det ok att jag följer med honom? Jag frågade var de skulle vara för någonstans men tyckte det var ok att hon följde med in på hans rum. Men stanna inte för länge, sa jag.

Sa du någon tid?

– Nej.

Hur kom det sig att du sa att hon inte skulle stanna för länge?

– Det var mest att hon skulle veta att jag brydde mig och väntade på henne. NN hade ju ingen sexuell erfarenhet och var en försiktig tjej. Och jag visste att Tito var en kille med erfarenhet och hade ett ganska fritt sätt att erbjuda sig och sina massagetjänster. Det var inte djupare än så. Hade jag vetat om då, hade jag självklart inte släppt iväg henne överhvudtaget.

Gråter och skriker ”han har våldtagit mig”

09.28 Vet du om de gick tillsammans eller var för sig? undrar åklagaren.

– Jag vet inte. Jag tror de gick tillsammans.

Vet du hur länge hon var borta?

– Nej, inte exakt. Jag försökte höfta till att det kan ha rört sig om 45 minuter och det tror jag fortfarande är möjligt. Min känsla var inte att jag hade sovit länge.

Berätta när NN kommer. Minns du vad hon hade på sig?

– Hon har på sig... några kläder. Hon var inte naken. Jag tror att hon har både trosor, jeans och sin tröja. Men hon var i upprivet tillstånd och det var inte kläderna jag lade märke till.

Vad säger hon?

– Hon gråter och skriker och säger att ”han har våldtagit mig, Maria”. Jag far upp och frågar ”vad säger du?” Det är ungefär det hon säger då. Hon grät och skakade och jag hjälper henne av med kläderna. Jag tror inte vi pratar så mycket mer just då. Det handlade om att få NN att lugna sig. Jag ser vad det är som har hänt, jag ser det på hela henne.

Det här med hennes trosor?

– Hon känner sig kladdig.

Säger hon det?

– Ja, det säger hon. Hon känner sig kladdig och äcklig innan hon går in i duschen.

Lundqvist tog hand om hennes kläder.

– Jag känner att trosorna är blöta.

Säger du till NN att det är sperma i dem?

– Ja, inte just då men senare.

Lundqvist ville ta hand om dem.

– Men de slängde jag senare.

Och så springer du ner till Titos rum?

– Mm.

09.42 – NN ville att jag skulle berätta för andra. Hon var inte rädd för att folk på turnén visste, det hon var rädd för var rättegång och att hennes föräldrar skulle få veta. Jag berättade för Carola och förstod att NN tyckte det var skönt. Hon var så ledsen och var rädd att andra inte skulle förstå varför.

Fanns det inte en risk att det skulle kunna komma ut?

– Jo. Men det kom ju aldrig ut.

Minns du vad du säger till Carola?

– Nej. Jag vet bara att jag var väldigt uppriven och berättar att Tito våldtagit NN på natten. Hon reagerar precis som jag, hon blev vansinnig, hon blev så arg. Jag kände inte Carola särskilt bra, men blev lättad att hon reagerade som jag.

Pratade ni med mer om det?

– Ja, musiker och jag pratade om det, regissören och jag pratade om det, produktionsledningen och jag pratade om det, det var krismöten.

Var du med på något krismöte?

– Nej, det fick jag höra i efterhand, det var möte om huruvida turnén skulle fortsätta eller inte.

Det har förnekats i förhör?

– Jag fick vet att det hållits krismöte.

Vet du om Carola pratade med NN?

– Jag såg delar av det samtalet.

När du berättade för Vicky van der Lancken, vad sa du då?

– Ja, jag berättade för henne att Tito var på NN i natt. Jag tror jag sa ”satt på”, jag var försiktig med ordet våldta.

Varför var du försiktig med det?

– Det är ett så stort ord... jag vet inte varför jag inte sa så till Vicky. Jag kanske valde att... jag kan inte svara på varför jag inte så våldtagen.

”Den kåte lille chilenaren”

09.48 Har du pratat med Anders Berglund?

– Ja, Anders säger till mig att ”den kåte lille chilenaren” varit i farten igen och då blir jag vansinnigt arg över att han uttrycker sig så raljant. Jag säger: ”Han satte på NN i natt.” Han blev väldigt ställd då. Men vi skulle in på scenen och hann inte prata mer.

Pratade ni mer senare?

– Jag kan inte komma ihåg att vi pratade. Men det pratades väldigt mycket om det på turnén. Samtidigt komplicerades alltihop av att NN inte vill polisanmäla.

Märkte du någon skillnad i stämningen? Hur tog folk det?

– Det var olika hur man tog det. Vicky van der Lancken tyckte jag tog det lite för lätt, inför mig. De musiker som jag jobbade med blev rasande. Jag berättar för dem att jag hållit i hennes trosor och hittat sperma på dem. De reagerade väldigt starkt.

Hade de hört något innan du berättade?

– Nej, jag tror inte det.

09.53 Du sa att Vicky sa att du inte skulle prata med Robert Wells?

– Nej, då pratade jag inte med honom om det, då. Jag vet att vi har pratat med varandra senare, ganska lätt, eftersom han och Tito hade en ekonomisk tvist. I samma veva berättade jag för honom vad som hade hänt. ”Han är för jävlig med sånt”, sade Robert då.

Berättade du då om ett övergrepp?

– Ja, det kändes som att han visste om det, då.

Pratade du med trombonisten?

– Jag kommer inte ihåg att han berättat att han var inne på rummet. Det...

Är det något du minns?

– Nej, jag minns inte att han pratade med mig.

Pratade du och Carola om vad som skulle hända?

– Nej, de bad tillsammans. NN kände sig väldigt tacksam över att Carola gjort det. NN är varmt kristen och Carola gav henne det stödet. NN berättade för Carola hur han penetrerat henne och försökt komma loss. Men vi (Lundqvist och Carola) pratade mer om vad som skulle hända.

– Jag hade inget med Tito att göra. Vi hade ett nummer som vi gjorde tillsammans. Det kunde jag och Carola göra tillsammans, men jag vet att Carola vägrade hålla handen med Tito. Hon tyckte det var jobbigt att möta honom.

Vet du vem Bo Gustavsson är?

– Nu vet jag det. Jag visste inte vem det var. Jag minns affischen som lämnades fram och det är säkert helt riktigt att jag inte ville skriva på.

Vi har hört Lill Lindfors också. Vilken kontakt har du haft med henne?

– Jag jobbade med henne två år senare. Då nämnde jag detta med Tito Beltrán för henne. Jag hade kort dessförinnan tackat nej till en ett jobb med Tito och berättade för produktionsledningen att Tito utsatt min barnflicka för hemska saker.

10.01 Maria Lundqvist berättar om mötet med Monica Dahlström-Lannes.

– Hon berättade att hon assisterade med fallet i Varberg och frågade mig om jag hade en barnflicka som blivit utsatt för Tito och det sa jag då. Hon frågade om NN var intresserad av att anmäla och då sa jag, nej, jag tror inte det, men jag kan försöka igen.

När hon kommer hem ringer Maria till NN och de pratar då om fallet i Varberg.

– Du om någon kan hjälpa till att få slut på det här, sa jag till henne.

NN bad att få tänka ett par dagar, men säger sedan att hon bestämde sig för att polisanmäla.

Har du haft mer kontakt med henne (Monica Dahlström-Lannes)?

– Hon var ett stöd i hela den här processen. Vi har haft mestadels mejlkontakt.

Pratade du med henne innan polisförhöret?

– Nej, för mig var det bara en människa som fanns med, som hade kunskaper om hur det gick till.

Hon berättade att ni pratade innan förhöret som hölls med dig om vad en våldtäkt är för något?

– Ja, det kan nog stämma. Det var nog så att det kan ha varit en genomgående grej för mig, att jag ville veta var gränsen går för våldtäkt. Jag frågade henne vad våldtäkt var för något och olika detaljer.

Var det före eller efter polisförhöret?

– Det var nog efter som jag frågade vad som benämns som våldtäkt och övergrepp. Jag vet inte skillnaden än i dag. För mig är det självklart att NN blivit våldtagen.

Har du pratat med Titos tidigare anhöriga?

– En gång, innan tingsrätten.

Hur kom det sig?

– Ja... jag vill minnas att det är jag som ringer upp. Jag blev uppringd, själv, av många människor och flickor som blivit utnyttjade av Tito varav två som sade sig blivit våldtagna av Tito.

”Visade upp bilder på kvinnor han haft sex med”

10.09 Härefter får Ingela Svenson ställa frågor till Maria Lundqvist. Lundqvist är nämligen kallad som karaktärsvittne även i det så kallade Varbergsmålet.

Du sa att du pratade med Anders Berglund?

– Ja, Tito hade en väldigt stor aptit på kvinnor och har omgivit sig med kvinnor och unga flickor. Det här är är något som förmedlats till mig att han stolt visat upp bilder på kvinnor som han haft sex med. Det har inte funnits något skamligt med Tito att berätta om sina erövringar. Man skrattade åt Tito och hans sätt. Just detta att han ofta började med att massera, det var hans sätt att komma nära.

Hade du själv sett någonting, tidigare under turnén?

– Jag såg att han var glad i att ha kvinnor omkring sig. Innan våldtäkten såg jag ingen som gick till hans rum, men efteråt var jag vaksam på honom på ett annat sätt. Det är många som har berättat för mig att det var allmänt känt.

Du sa att många ringt upp dig?

– Mm.

Är det saker som varit aktuellt att polisanmäla?

– Det ena fallet är polisanmält. Det var sexuellt utnyttjande under ett halvår. Men den utredningen är nedlagd.

Ordföranden går in och bryter förhöret:

– Vi ska väl inte fråga om andra personer? Eller detaljer som rör andra personer? säger Ann-Christin Persson.

Har du sett någon massage?

– Tito försökte massera mig också. Vad som på något sätt var signifikativt var hur han visste att föra sig. Han ser ju inte ut som en buse, det manipulativa har Tito i sig. Jag kunde nog genomskåda det och skratta åt det, men jag såg att det imponerade på NN till exempel.

10.16 Thomas Bodström frågar om Monica Dahlström-Lannes.

La hon orden i munnen på dig?

– Nej, hon har inte försökt att påverka mig.

Sedan talade du om krismöte?

– Det var för att fundera på huruvida man skulle fortsätta turnén eller inte. Men jag var inte med själv.

Vad skulle det innebära om en person kastas ut?

– Det skulle få katastrofala följder, förstås, om en polisanmälan skulle göras och man skulle förstå vad som hänt. Just detta året var en vändpunkt för Robert Wells. Detta året slog det på ordentligt stort, så det stod mycket på spel för ledningen. Han har pratat om detta själv.

Det här var mitt i turnén? Hade det fått konsekvenser ekonomiskt?

– Det är jag övertygad om.

Vilka hade gjort de största förlusterna?

– Robert Wells och Vicky van der Lancken.

Du sprang ner till Titos rum? Hur långt är det mellan rummen?

– Inte långt. Jag bodde på våningen över honom. 150-200 meter.

Det tog någon minut, kanske?

– Ja, kanske.

10.41 Efter en kort paus fortsätter förhöret med att Tomas Nilsson ställer frågor till Maria Lundqvist.

Du kände NN sedan lång tid tillbaka?

– Nej, sedan ett halvår.

Hade du träffat hennes föräldrar?

– Ja, någon gång, men jag umgicks inte med dem.

Hur vet du då att hon var hårt hållen?

– Genom NN och en släkting. Hon har berättat om flera händelser där föräldrarna styrt och haft åsikter om hur hon ska vara. Jag vet att de har en stark religiös tro som gör att de uppfostrar på sitt sätt.

På sitt sätt?

– De var inte speciellt förtjusta i NN:s plan att hålla på med musik. De ville att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb.

Hade de någon synpunkt på pojkvänner?

– Det vet jag inte.

Gjorde NN revolt mot sina föräldrar?

– Jag tror att hon gjorde en... inte något kraftfullt, men för hennes föräldrar var det nog en stor sak att hon skulle följa med på turnén.

Något annat?

– Vid ett tillfälle hade hon färgat håret rött och klippt det. Hon var jättefin och då log hon och sa att det tyckte inte mamma och pappa.

Vad tyckte de?

– De tyckte att hon såg billig ut.

Förekom det alkohol den aktuella kvällen?

– Jag dricker inte alkohol och minns inte att någon annan gjorde det heller.

När NN skulle få massage säger du att du accepterade det? Och du sa något om tiden. Vad sa du?

– Jag sa bara att jag skulle gå upp och lägga mig och att hon inte skulle vara kvar så länge. Men jag sa inte någon viss tid, utan bara att jag skulle vänta på henne tills hon kom.

Vad hade du för förväntningar?

– Bara att hon skulle komma tillbaka snart och att vi skulle somna tillsammans. Jag tänkte mig nog att hon skulle kunna vara borta fyrtiofem minuter, en timme.

10.49 – Hon var inte borta två timmar (så lång tid som Tito uppskattat det).

I tingsrätten sa du att du trodde högst en timme, men inte att du visste hur länge du sov?

– Mm. Jag tycker jag säger precis samma sak i dag.

Men du avrådde henne inte från att gå dit?

– Nej.

Nilsson citerar ett polisförhör med Maria Lundqvist:

”Jag släpper henne för att NN är arton, jag vet att jag pratade med henne och att jag egentligen inte tyckte att hon skulle gå iväg med Tito”, ska du ha sagt.

Stämmer det?

– Mm, det måste jag ha sagt. Min känsla var att jag tyckte det var lite konstigt att hon skulle till Titos rum. Där ligger nog min tvekan. Det är nog det jag försöker beskriva i polisförhöret.

Sedan kommer hon tillbaks till rummet... Vad kommer du ihåg att hon sagt till dig? Sa hon att han drog ner byxorna? Är det så hon säger?

– Ähm... Jag har svårt att minnas de exakta orden. För mig var det uppenbart hur hon mådde och vad hon förmedlade med sin kropp och det chocktillstånd hon var i. Jag kan ha missat små ord, men hon förmedlade känslan av att ha varit fasthållen i sängen och att Tito satt på henne bakifrån.

”Du visste själv hur det slutade” sa du. Har du skaffat dig en föreställning om vad som har hänt mer än att hon berättat konkret?

– Nej.

Nilsson fortsätter att citera från polisförhöret med Lundqvist:

”Och så hade han bett att hon skulle dra upp tröjan och det gjorde hon litegrann, och då sa han lite till. Då vet jag att NN blev lite generad, men sedan hade han dragit ner jeansen och då höll hon tillbaka byxorna och då sa han att han var tvungen att komma åt”.

Och:

”NN berättade för mig att när han drar av byxorna så är det så pass att han kommer åt att tränga in i henne”.

Och:

”Men det är klart att min bild var att han drog ner byxorna för att komma åt att massera och att hon menade jeansbyxorna”.

Och:

”Jag känner mig bara så ledsen att jag inte kan vara totalt hundra på om hon stod i handduk eller byxor. Jag är övertygad om att NN berättat precis vad som har hänt.”

Är det så här som hon berättar för dig?

– Men det här är ju hur jag berättar i mitt polisförhör. Jag försöker återberätta vad NN försöker förmedla till mig. Hon är chockad, skräckslagen, hon darrade och grät. Jag lyssnar i den mån jag förmår, jag är själv chockad över vad hon säger. Det här med underbyxor och jeans... Det jag minns är att hon berättade att hon tog av sig på överkroppen. Men jag gick vilse i att hon hade jeansen på sig. Och jag minns jätteväl att hon försökte dra tillbaka när han drog ner.

”Kan ha fablulerat”

11.02 Du säger att du kommer ihåg starkt att han försökte dra ner byxorna med våld?

– Ja.

När vi har frågat NN har hon sagt något helt annat. Hon säger att hon självmant klär av sig sin tröja, sin behå, sina byxor och lägger sig på sängen i trosor. Efter ett tag frågar Tito Beltrán om hon kan ta av sig trosorna och då hjälper hon till med detta. Det är ju något helt annat än den berättelse som du återger här att han drar ner med våld.

– Jag sitter inte här för att ljuga. Jag kan ha missuppfattat de ord som hon sagt.

Jag säger inte att du ljuger, men du kan väl hålla med om att det du berättar är något som påminner mer om en våldtäktssituation än det NN har berättat?

– Nej, det kan vara så att jag också har fabulerat ur den situation som varit, men det har varit helt tydligt för mig att hon har blivit våldtagen.

Det var därför jag ställde frågan om du kunde byggt en föreställning, säger Nilsson och frågar:

Vad säger hon om händelseförloppet?

– Hon gråter och skakar och är väldigt upprörd när hon säger att han tryckt sig över henne och tryckt in snoppen i henne. Hon berättar inte så mycket mer och jag tror inte jag frågar. Han håller fast henne och trycker ner henne i sängen. Hon försöker komma loss.

Han håller fast och trycker ner henne i sängen..? Det är det centrala som du minns?

– Ja. Ungefär så.

När du återgav detta i förhöret så sa du delvis annorlunda, att NN skulle haft svårt att minnas? Och att han bara hamnar ovanpå henne och trycker in sin sak i henne. Har hon själv sagt att hon inte minns?

– Det är nog så.

Har NN sagt något om en sädesavgång?

– Ähm... hon sa att hon kände sig kladdig och äcklig. Jag upptäckte sperman i trosorna.

Sa hon något mer om hur det gått till?

– Menar du att han skulle sagt något om sperman?

Minns du eller inte, undrar ordföranden.

– Nej, jag minns att hon sa att hon kände sig kladdig och kletig.

11.13 Pratade hon om massageolja?

– Nej.

Har ni pratat om detta senare?

– Nej. Jag kan inte förstå att det är viktigt.

Det kanske inte är viktigt. Eller så är det det, säger Nilsson. Och du tillvaratar kläderna när hon går in i duschen och tycker att du känner doften av sperma?

– Jag tycker inte, jag ser det.

Kan det ha varit kvinnligt sekret?

– Nej. Och inte massageolja heller.

Duschade hon tidigare på dagen?

– Nej, men om du insinuerar att jag inte skulle känna igen sperma... Det var sperma.

När du går ner till Tito, bankar du på dörren? Är du arg?

– Jag minns inte.

Minns du vad du säger? Om du är osäker är du skyldig att säga det.

– Vissa fragment kan jag säga säkert: ”Du har våldtagit henne din jävel” och ”vad fan har du gjort”. Jag minns också med hundra procent säkert att Tito säger ”Jag har inte rört henne” och ”du kan aldrig sätta dit mig”.

I tingsrätten sa du att du kan ha anklagat honom för våldtäkt?

– Jag sa att det inte fanns några tveksamheter för vad jag anklagade Tito för. Jag använde ordet våldtäkt.

11.21 Sedan pratade du och NN på natten? Hur länge då?

– Jag vet inte säkert... Vill du att jag ska gissa?

Nej, gör en uppskattning.

– En halvtimme, kanske.

Men pratade ni inte länge?

– Det kändes väldigt länge. Jag kan inte svara på det. Jag hade ingen klocka. När jag säger att jag pratade länge så var det inget samtal, utan när vi satt på sängen så var det gråt och tröst och smått om det som hänt. Sedan går vi och lägger oss och innan vi somnar tar det längre tid.

Sa hon skälet till att hon inte ville polisanmäla?

– Skälet var att hon var rädd för vad hennes föräldrar skulle säga. Och att pressen skulle få veta.

Det är olika skäl?

– För henne var det nog en rädsla...

Men dels att föräldrarna skulle få veta och dels att pressen skulle få veta?

– Det var nog i första hand föräldrarna.

Hon ville att du skulle berätta, har du sagt?

– Jag frågade på morgonen om det var ok att jag berättade och det tyckte hon var bra att jag gjorde.

I polisförhör ska Maria Lundqvist ha sagt att NN sagt att hon inte skulle berätta för någon.

– Där måste jag ha uttryckt mig slarvigt. Att jag skulle berätta för Carola ville NN gärna.

Men det var en risk att det skulle läcka ut och bli en polisanmälan?

– Ja.

Tänkte du inte på det?

– Nej.

Vad sa hon om föräldrarna?

– Att de inte skulle släppa ut henne, eller lita på henne.

11.30 Det är två dagar senare du talar med musikerna, inte dagen efter?

– Det är riktigt. Det var i Marstrand.

Du talar med Vicky van der Lancken? Kände du henne sedan tidigare?

– Vi hade jobbat ihop i en produktion. Hon har gett mig arbete förr.

Var det större produktioner?

– Ja, det var bland annat en Povel Ramel-revy.

Då känner du henne ganska bra?

– Hon är min arbetsgivare. Men det är inte min närmsta vän. Vi har stor respekt för varandra.

Vad är det du säger till henne?

– Jag kommer ihåg var vi befann oss. Det var dagen efter i Vadstena. Det var i ett annex eller inomhus som jag bad att få prata med henne. Då säger jag till henne att Tito satt på NN, min barnflicka, i natt. Men jag vet inte om jag sa våldtäkt.

Hur uppfattade hon det?

– Vi vet ju nu att hon inte uppfattade våldtäkt.

Det är väl en ohyggligt stor skillnad?

– Jag berättade för Vicky att han satt på NN och jag ser på henne att hon blir förskräckt. Hon sa att hon skulle prata med Tito. Jag tycker det är konstigt att hon inte uppfattar det som en våldtäkt. Jag sa att han höll fast henne i sängen och att han satt på henne.

Jaha, det är väl definitivt en våldtäkt?

– Det tycker jag också.

Men hon uppfattar det som ett sexuellt närmande, tafsande, och att det var fullständigt oacceptabelt beteende mot en turnékamrats barnflicka, inte att det skulle varit en våldtäkt.

– Men hon har också sagt att hon inte minns.

Hur vet du det? När pratade du med henne?

– Efter förhöret i tingsrätten. Hon säger att det är jobbigt att hon inte minns.

Men det hon kommer ihåg mycket väl är att det inte var tal om en våldtäkt.

– Det får står för Vicky i sådana fall.

”Wells hade investerat oerhört mycket pengar”

11.38 I polisförhör har du sagt att du sa våldtäkt till Vicky?

– Ja, då har jag nog gjort det.

Men då måste det innebära att hon medvetet mörkat?

– Mm.

Någon annan tolkning kan jag inte göra?

– Det får stå för Vicky van der Lancken.

Hon bad dig att inte berätta för Robert? Och det gjorde du inte?

– Nej.

Men något år senare talade du med Robert?

– Jag minns inte i vilket sammanhang, men vi nämnde det samtidigt som samarbetet mellan honom och Tito var i konflikt.

Vet du hur Robert blev informerad?

– Nej.

Även Robert säger att han definitivt inte hört något om en våldtäkt och han är oerhört upprörd över att du inte gjorde anmälan för Tito skulle åkt ut på en sekund. Är du förvånad över det? Eller är det en efterkonstruktion från hans sida?

– Jag tycker själv att det är synd att jag inte fick gjort en polisanmälan tidigare. Jag förstår att Robert tycker det också. Jag hade önskat att vi gick till polisen dagen efter och att jag är ledsen för att det inte blev en polisanmälan tidigare.

– Jag kan förstå vad det är Robert är rädd för att minnas.

Vadå?

– Han hade investerat oändligt mycket pengar. Det första Vicky sa till mig ”vi pratar inte med Robert om detta”. Så det är naturligt för mig att inte göra en polisanmälan. Det är lätt för mig att förstå varför Robert är rädd för at tminnas vad han hört.

Har de medvetet mörkat att det var en våldtäkt?

– Det är en jättesvår fråga. Jag har ingen anledning att kasta skit på någon. Var och en har ansvar för sina vittnesmål. Jag kan bara konstatera att jag har informerat Vicky att Tito våldtog NN den natten. Jag pratade inte med Robert på hennes uppmaning. Men senare var han helt på det klara med vad Tito hade gjort.

11.46 Kommer du ihåg dagen därpå, om det var ett allmänt samtalsämne vad som hade hänt?

– Jag kan inte svara på det om dagen därpå, men jag pratade med Carola, Vicky och fyra musiker två dagar efteråt. Jag vet att Anders Berglund talade om det kvällen efter.

Var det vid frukost?

– Nej, det hade inte hunnit nå ut redan då. Då visste inte så många om det. Men när fler fick veta det så är det ett allmänt samtalsämne.

En projektledare på turnén ska ha sagt till dig att ett krismöte hållits, säger Nilsson. Kan du minnas det fel?

– Nej, det är hennes ord som jag åberopar. Dessutom har jag talat med henne efter tingsrätten. Och då sa hon att det var konstigt att Vicky van der Lancken inte mindes mötet.

Har NN någonsin sagt att trombonisten kom in på rummet?

– Nej, jag tror inte det. Jag kan inte komma ihåg det...

Nilsson börjar ställa en ny fråga och avbryter Lundqvist som avbryter tillbaka:

– Jag tycker du är oförskämd som inte låter mig tala klart!

Men ibland utvecklar du dina svar på ett sätt som inte har med frågan att göra, förklarar Nilsson.

– Och ibland utvecklar du dina frågor och sitter och mumlar, kommer svaret.

Ordföranden bryter in:

– Nu fortsätter vi förhöret!

11.57 Talade du med Monica Dahlström-Lannes innan förhöret?

– Nej, det var efter. Vi pratade bara lite kort innan. Hon har inte förhört mig.

Nej, det var du som frågade henne, väl?

– Ja.

Och Carola berättade du för, men mindes du vad du sa till henne?

– Nej. Jag minns att jag sa till Carola att Tito våldtagit NN i natt.

Vet du vad Carola och NN pratade om?

– Ja, men jag har inte hört samtalet.

När vi hörde Monica Dahlström-Lannes fick man intryck att det varit mycket kontakt mellan er? Hon berättade att ni mejlat flera gånger i veckan ibland?

– Vi har nog skickat en hel del mejl, men det har varit i perioder. Men vi har aldrig träffats och haft samtal, det har bara funnits stöd hos Monica.

Har ni pratat om hur ni skulle gå till väga?

– Nej, vi har mejlat fram och tillbaka, jag har frågat om vi skulle sitta i samma rum i tingsrätten, ifall jag kunde prata med NN. Jag är bara här för att jag varit vittne, jag har ingen osanning att komma med, men jag känner mig ifrågasatt av dig Tomas, därför har det varit skönt att få stöd av Monica ibland. Hon har inte försökt lägga några ord i munnen på mig.

Vad sa hon när hon presenterade sig för dig den åttonde mars?

– Jag minns inte exakt vad hon sa, men hon berättade att hon var före detta polis. Jag minns inte exakt hur hon sa att hon engagerat sig i Varbergsfallet.

Nilsson frågar om det var hon eller Titos tidigare anhöriga som tog upp kontakten, dem emellan. Men det kan Maria Lundqvist inte svara på. Hon förklarar varför:

– Detta hände under en väldigt jobbig period, där jag fick många samtal och mejl. Jag hade press på mig och medierna var över mig. Det fanns också en hotbild mot mig och mina barn och detta var en väldigt jobbig period för mig. Jag kan inte minnas om det var jag som ringde upp henne eller hon som ringde mig.

ARTIKELN HANDLAR OM