Lindberg: Fackel- turnén kan avbrytas

avTT-AFP

San Francisco/Peking Internationella olympiska kommittén kommer att diskutera om den pågående fackelstafetten ska avbrytas i förtid, säger Gunilla Lindberg, en av Internationella olympiska kommitténs vice ordförande.

Foto: peter kjellerås
Gunilla Lindberg.

Svenska Gunilla Lindberg sade att styrelsen kommer att diskutera ett eventuellt stopp av den pågående världsomspännande resan för OS-facklan med anledning av de protester som hittills omgärdat evenemanget.

– Jag är säker på att det kommer att diskuteras, sade Lindberg på tisdagen.

IOK:s styrelse inleder på torsdag ett tredagarsmöte i Peking.

Begränsa stafetter

Tidigare på tisdagen sade IOK:s styrelseledamot Kevan Gosper att styrelsen kommer att diskutera huruvida framtida fackelstafetter ska begränsas till det land där OS ska hållas. Däremot bedömde han att den pågående fackelturnén inför Kina-OS inte kommer att påverkas.

På tisdagen reser OS-facklan till USA och San Francisco. Redan i måndags besteg tre protibetanska demonstranter Golden Gate-bron. ”En värld, en dröm” och ”Fritt Tibet 08”, stod att läsa på den jättebanderoll som demonstranterna hängde upp bron. De tre avslutade demonstrationen fredligt; de klev ner från bron och lät sig gripas.

Efter kaoset kring fackelstafetten i London och Paris, i söndags och måndags, förbereder sig polisen i San Francisco för onsdagens evenemang. Fackelstafetten i staden är det enda stopp som den olympiska facklan gör i USA under sin resa till 21 länder inför OS i Kina i augusti.

Hundratals poliser kommer att bevaka ceremonin.

– Vi studerar vad som hände i London och Paris och anpassar våra planer därefter, sade en polistalesman.

Tutu och Gere

På tisdagen skulle den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu och skådespelaren Richard Gere delta i en demonstration i San Francisco till stöd för Tibet. En ”frihetsfackla” ska levereras till Kinas konsulat.

En talesman för Tibetanska föreningen i norra Kalifornien bedyrade att den uppmanar demonstranter att agera fredligt.

På grund av omfattande protester i Paris fick organisatörerna minst ett par gånger släcka OS-facklan, som i omgångar fick transporteras med buss. I London greps drygt 30 personer i söndags sedan de försökt störa fackelstafetten och protestera mot Kinas politik i Burma och Tibet.

Facklan anländer till USA dagen efter det att Hillary Clinton, som tävlar om att bli demokraternas presidentkandidat, uppmanade president George Bush att bojkotta öppningsceremonin vid OS i Peking.

Kina anklagar separatister

Kina står benhårt fast vid de världsomspännande planerna för facklan.

– Ingen kraft kan stoppa fackelstafetten inför Pekingspelen, sade Sun Weide, talesperson för OS i Peking.

År 2012 hålls OS i London. Men Storbritannien har ännu inte beslutat vilka vägar fackelstafetten ska ta inför de spelen, sade landet IOK-representant Craig Reedie.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina