”Strejken kommer påverka patienterna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

Sjuksköterskor varnar för längre vårdtider

1 000 sjuksköterskor på fyra skånska sjukhus kan gå i strejk om knappt två veckor.

Trots att personalen på Umas inte ska strejka kan patienter i Malmö drabbas.

– Vi kämpar för vår sak men vill inte att allmänheten ska drabbas. Men det är klart att det blir längre vårdtider och fler patienter hos oss om de andra strejkar, säger Heidi Lindros, sjuksköterska på Umas.

Stora delar av sjukhusen i Helsingborg, Hässleholm, Trelleborg och Ystad stänger ner den 21 april om Vårdförbundets strejk träder i kraft.

Även om sjuksköterskor i hela Skåne ställer sig bakom fackets krav är det bara fyra sjukhus som varslar om strejk. Och det beror på

yrkesgruppens ansvar mot allmänheten.

– Men det kommer att påverka allmänheten – alla våra medlemmar behövs, säger Pia Andorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Inga akutsjuksköterskor planerar att strejka – i stället är det personal inom den planerade vården, till exempel röntgensjuksköterskor, som kan tas ur arbete. Men akutvården på de strejkande sjukhusen kan ändå drabbas om patienter inte kan flyttas över från akuten till de strejkande avdelningarna.

– Det är allvarligt, det finns risk för att verksamhet måste skjutas upp. Vi håller på att analysera läget, säger Gösta Rehnstam, förhandlingschef för Region Skåne.