Storbritannien rasar: Hur kunde de låta ”Baby P” dö?

Torterades ihjäl av styvfar

Hela Storbritannien rasar efter att en 17-månader gammal baby blivit ihjältorterad av sin styvpappa. Nu avslöjas det att socialen övertalade polisen att pojken skulle få stanna kvar i hemmet.

– Jag kommer aldrig förlåta socialen för att de lät det hända, säger pojkens mormor till the Sun.

Baby P torterades till döds.
Baby P torterades till döds.

En utredning visar att socialen övertalade polisen att låta pojken stanna kvar hos sin mamma och sadistiske styvfar. Trots det hade pojken – baby P – varit inne på sjukhus för skallskador. Det fanns redan ett fosterhem utsett för honom.

Socialen ska ha gått på linjen att barnet helst ska vara i sitt hem enligt Children's Act 1989. Nu åtalas de för att inte ha sett till barnets bästa.

Mormodern anmälde

Mormodern anmälde tidigt missförhållanden till socialen, men uppger att de inte ville lyssna på henne.

– Pojken var en ängel och förtjänade all kärlek i världen, säger hon till the Sun.

Ett tag var mormodern själv häktad, eftersom familjen sa att det var hon som var skyldig till misshandeln. Några dagar före baby P mördades släpptes hon fri.

– Jag borde gjort mer, men jag visste inte att det var så allvarligt, säger hon.

Socialen oeniga

Samtidigt uppger BBC att socialen hade delade åsikter om vad som skulle göras. Sylvia Henry som hade hand om baby P:s fall ville att han skulle till en fosterfamilj och hade hittat en till honom.

Men en ledande chef tryckte på att han skulle återvända hem – och polisen gick med på att mamman skulle få en ny chans att ta hand om sitt barn. Nu kritiserar polisen socialen för att vara alltför optimistiska till mamman och inte fokuserat tillräckligt på barnet.

Publisert: