Här är Sveriges äldsta fågel

Publicerad:
Uppdaterad:
Gammfräsch 42 år, men inte en grå fjäder har Sveriges äldsta fågel, bosatt på Karlsö.
Foto: JOnas Sundberg
Gammfräsch 42 år, men inte en grå fjäder har Sveriges äldsta fågel, bosatt på Karlsö.

NYHETER

Den 7 juli 1965 ringmärktes en sillgrissleunge på Stora Karlsö utanför Gotland. Nu har fågeln observerats på nytt – vilket gör den till Sveriges äldsta kända fågel genom tiderna.

Alla havsfåglar kan bli mycket gamla. Det gäller såväl sillgrisslor som albatrosser. Men det är ändå en ansenlig bedrift att klara sig så länge som den gamla grisslan har gjort.

Världsrekord

Den sätter inte bara nytt svenskt åldersrekord för fåglar utan även nytt världsrekord för sillgrisslor. Med en ålder på 42 år och tio månader har den levt längre än vad många människor gör.

– Lever den ett år till blir den Europas äldsta fågel, och den kan faktiskt leva i många år till, säger Roland Staav vid Ringmärkningscentralen till aftonbladet.se.

Elva statsministrar

– Det var magnifikt att ligga på klippkanten och i tubkikaren zooma in en sillgrissla som levt under elva svenska statsministrar och förmodligen återkommit varje år sedan slutet på 1960-talet till sin klipphylla på Stora Karlsö, säger fågelforskaren Jonas Sundberg som själv är 25 år.

Om rekordgrisslan är en hanne eller hona är okänt. Det är mycket svårt att se skillnad på de båda könen och 1965, när fågeln ringmärktes, togs inga DNA-prover.

– Fast det går att se vem som är vem när de parar sig. Vi får se om vi kan lista ut könstillhörigheten nästa vår. Nu vet vi vilken hylla fågeln sitter på, säger Sundberg.

TT, aftonbladet.se

Publicerad: