”Viktigt få med Kosovos serber”

Publicerad:
Uppdaterad:

Bildt i möte med den unga nationens ledare

Legitimitet och hopp för alla Kosovos invånare var de två nyckelområden som utrikesminister Carl Bildt betonade när han på lördagen mötte den unga nationens ledare i huvudstaden Pristina.

besöker Kosovo.
Foto: AP
besöker Kosovo.

– Jag underströk framför allt vikten av att en legitimitet skapas för alla som bor i Kosovo, alltså även för kosovoserberna, berättade Bildt för TT via mobiltelefon från Pristina efter att han på lördagsförmiddagen först träffat Kosovos premiärminister Hashim Thaci och sedan president Fatmir Sejdiu.

Över huvud taget var den svenske utrikesministern angelägen att poängtera vikten av få med de serber som nu lever i Kosovo i den process som väntar de kommande åren.

– Vi talade också om att skapa förutsättningar för ekonomin som ger hopp för alla invånare.

Eufori?

Sverige har, enligt Carl Bildt, goda möjligheter att hjälpa till.

– Inte minst därför att vi har bra kontakter på båda sidor, det vill säga både i Belgrad i Serbien och här i Pristina.

För närvarande planeras festligheter i samband med att en författning ska antas någon gång de kommande veckorna.

– Man kan nog säga att de fortfarande befinner sig mycket i glädjen, svarar Bildt på TT:s fråga om det är eufori som råder eller om han mött insikt hos landets ledare om de svårigheter som väntar de kommande åren.

Sveriges utrikesminister är den förste statsman på så hög nivå som besöker Kosovo sedan självständighetsförklaringen den 17 februari.

– Ett positivt tecken – och det betonade jag också – är att serberna i Kosovo hittills har stannat kvar. Och Belgrad har inte uppmanat dem att lämna Kosovo. Det tolkar jag som mycket positivt.

Haagdomstol

I samband med att Sverige erkände Kosovo i tisdags förklarade Carl Bildt att han håller för troligt att bildandet av Republiken Kosovo kommer att prövas av Internationella domstolen i Haag.

– Bara för att vårt beslut är fattat så ska vi inte tro att den internationella diskussionen om Kosovo är avslutad. Frågan återkommer säkert i FN:s generalförsamling i höst på ett eller annat sätt och kanske också i Internationella domstolen. Inte minst i ljuset av detta har det varit viktigt från svensk sida att markera eftertanke och noggrannhet i det här beslutsfattandet. Inga klacksparkar och ingen brådska, sade Bildt.

Ingrid Dahlbäck/TT

Publicerad: