AP: Obama har vunnit

Av: AP, Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Har flest antal delegater på sin sida, enligt nyhetsbyråns sammanräkning

Barack Obama.
Foto: AFP
Barack Obama.

Barack Obama har vunnit demokraternas nomineringsrace, enligt en sammanräkning av delegaternas sympatier som nyhetsbyrån AP har gjort.

En av delegaterna som fått vågskålen att tippa över på Obamas sida är förre presidenten och superdelegaten Jimmy Carter.

AP:s sammanräkning bygger på officiella tillkännagivanden från delegaterna samt ytterligare femton inofficiella besked som nyhetsbyrån ska ha fått.

”Felaktigt”

Vinsten ska enligt AP stå klar även om Barack Obama förlorar primärvalen i South Dakota och Montana senare i natt, svensk tid – om han bara får minst trettio procent av rösterna. Det krävs stöd från 2118 delegater för att vinna nomineringen.

Den 46-årige senatorn ställs mot republikanernas kandidat, senator John McCain i kampen om vem som ska bli USA:s 44:e president.

Tidigare i kväll uppgavs Clinton vara beredd att medge att hennes rival hade samlat de delegatsröster som behövdes för att vinna, enligt källor i hennes kampanjorganisation. Det tillbakavisades dock av kampanjledaren Terry McAuliffe:

– Kampen går vidare. Uppgifterna är 100 procent felaktiga, säger han.

Stöd från Carter

Det var i samband med att Obama vann primärvalet i Iowa den 3 januari, som han på allvar tog upp kampen mot Hillary Clinton. En kamp som nu tycks ha slutat med seger för Chicagopolitikern.

En av de superdelegater som i dag går ut och ger Barack Obama sitt helhjärtade stöd är förre presidenten Jimmy Carter. Han har fram tills nu hållit sig neutral i nomineringsracet.

– Obamas folk vet redan att de har min röst när vallokalerna stänger i kväll, säger Carter till AP.

Publicerad: