Rikard räddade sin svärmor – en kvart senare kom branden

avJosefin Silverberg

NYHETER

MATI. Halvnorske läkaren Rikard Moen såg hur bergen brann och anade att situationen kunde bli allvarlig.

Då väckte han sin 80-åriga svärmor som låg och sov i huset och flydde med bilen från Mati.

– Det gick så fort, det är därför så många dött i sina bilar, de trodde de hade tid, säger Rikard till Aftonbladet.

Rikard Moen står med trädgårdsslangen och sköljer av garageuppfarten vid huset i Mati. Det är hans grekiska fru, Dimitra Moens, föräldrars hus från början.

– De har vanliga jobb. Det här är allt de hade. Många atenare har sommarhus här för att kunna komma iväg från stan, säger Dimitra.

Landskapet omkring skulle kunna vara taget ur en dystopisk framtidsfilm. Svart sot, vit aska. I en utbränd bil 20 meter bort hittades fyra döda.

Ett fönster har förstörts och Rikard och Dimitras hus har nog aldrig varit så smutsigt. Men det står kvar. Kanske på grund av att Rikard agerade så snabbt.

”Tänkte att det kunde gå snabbt”

I måndags kväll vid sextiden befann han sig i Rafina centrum, någon kilometer från huset.

– Jag såg att det brann uppe på fjället och körde jag körde hit med en gång. Dimitras mamma Stella låg och sov här inne, hon är 80 år och kan inte gå.

Bara en stund senare rasar bränderna ner från bergssluttningarna ner mot havet.

1 av 7 | Foto: Felipe Morales
Rikard och Dimitra Moen utanför det nedbrunna huset i Mati.

Packade bilen med folk

– Jag tänkte att det kunde gå snabbt eftersom det var så mycket vind. Jag stängde alla fönster och dörrar, inte för att jag trodde att det skulle brinna upp men för röken. Tio, femton minuter kom branden ner på ena sidan om Rafina.

De var tio personer i bilen när de lämnade branden bakom sig och begav sig till Aten. Äldre damer, Dimitras syster och hennes barn.

Vad tänker du om det? Hade du väntat lite till hade kanske ni varit döda?

– Det gick så fort, det är därför så många dött i sina bilar, de trodde de hade tid. Min dotter sa, jag tar det på engelska för det var så hon sa det till Dimitra: ” If you hadn’t married this man your mum wouldn’t be alive”. Det är kanske sant, jag vet inte, sånt kan man inte veta.

Dödsbränderna i Grekland – detta har hänt 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM