Livsfarlig vodka säljs i ryska affärer

NYHETER

Flera tusen har insjuknat - över hundra har dött

Livsfarlig alkohol säljs just nu i butiker runt om i Ryssland.

Över hundra människor har redan dött och flera tusen har blivit svårt sjuka.

Varifrån den giftiga spriten kommer är det ingen som vet men ryska medier menar att epidemin har att göra med landets nya stränga alkohollagar.

De flesta som drabbats är hemlösa och alkoholister. Men bland de förgiftade finns också vanliga byggjobbare, ingenjörer och lärare.

Att människor dör av dålig vodka är ingen ovanlighet i Ryssland. Det ovanliga i det här fallet är att alkoholen har sålts i vanliga livsmedelsaffärer i ett stort antal regioner spridda över hela landet.

Enligt Novaja Gazeta har ”förgiftningsepidemin” drabbat nära 5 000 personer. Enligt tidningen Moskovskij komsomolets har 120 dött – bara den senaste månaden.

Billig vodka

– Det anmärkningsvärda är antalet förgiftade, och hur de är spridda över landet. Det här handlar inte om några enstaka förgiftningar. Mest troligt är att produkten har sålts över disk i butiker. Mest troligt är att det har rört sig om billig vodka, eller möjligen sprit, i stort sett restprodukten av tillverkningen och som sådan är den ytterst farlig att förtära, säger en expert vid Akademin för kemiska stridsmedel, till Novaja Gazeta.

De som drabbats har fått diagnosen toxisk hepatit. Förgiftningssymptomen går från huvudvärk till hög feber. I slutändan drabbas njurarna och i värsta fall leder tillståndet till döden.

Brottsutredningar har inletts i flera av de drabbade områdena. Men ännu är det oklart varifrån den livsfarliga alkoholen kommer.

Kraftiga prishöjningar

Under det gångna året har alkohollagstiftningen i Ryssland skärpts. För den vanliga ryssen innebär det betydligt dyrare vodka och vin. Efterfrågan på billigare och därmed olaglig alkohol har därför ökat kraftigt och den livsfarliga sprit som nu är i omlopp kan vara en följd av den nya ordningen.

Novaja Gazeta menar att vem som än ligger bakom den dödliga alkoholen så kommer den senaste epidemin mycket lägligt för de ryska lagstiftarna som strävar efter större statlig kontroll över alkoholen. I fredags gick Sergej Mironov, ordförande i Federationsrådet, ut och sa att ett statligt monopol på alkoholdrycker är det enda som kan rädda landet ur krisen.

Läs hela artikeln ur Novaja Gazeta

Tidigare artiklar

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland