Säljer sina egna organ – för en bättre framtid

NYHETER

Skrämmande organhandel avslöjad i Storbritannien

Umer Maqbool, 24, säljer sina egna kroppsdelar för att ge familjen en bättre framtid.

För knappt 1,4 miljoner offrar han sin njure, lever och hornhinna.

– Jag är beredd att göra det i dag, säger han till brittiska The Sun.

Foto: colourpress/the sun
Umer Maqbool, till vänster, skakar hand med tidningen The Suns reporter.

Utklädd till affärsman stämde tidningens reporter möte med Umer på ett hotell i London. De hade fått kontakt via en Kalifornienbaserad hemsida där Pakistanfödda servitören Umer Maqbool erbjöd sina organ.

– Jag är beredd att sälja min njure, en del av levern och kanske efter tre månader hornhinnan i ena ögat, förklarade han för reportern.

– Jag är beredd att göra det i dag. Jag vill ha 100 000 pund för alla tre.

Skälet är enkelt. 24-åringen behöver pengar för att ge sin familj i Pakistan en bättre framtid.

Köpa ett hus

– Jag vill ha pengarna för att kunna köpa ett hus i Pakistan åt min familj och för att starta en affärsverksamhet, en butik eller något liknande, förklarar han i en inspelad video.

På samma hemsida erbjuder ett stort antal personer sina egna organ. Som skäl nämns allt från att ta sig ur fattigdom till att kunna bekosta sina barns universitetsstudier.

Bland säljarna finns människor från fattiga länder som Filippinerna och Bangladesh men även personer boende i England, USA och Frankrike.

Handeln med organ är olaglig men på nätet har en svart marknad vuxit fram, skriver The Sun.

Läkare i Pakistan

I Umer Maqbools fall skulle transplantationen ske hos en läkare i Lahore, Pakistan. När kontraktet var skrivet hade Umer förbundit sig att sälja sin njure för drygt 680 000 kronor, en del av levern för nära 275 000 och hornhinnan till samma pris. Kort tid därefter bröt reportern kontraktet.

Enligt The Sun är efterfrågan på donerade organ stor i Storbritannien. Varje år behöver 8 000 britter ett nytt organ men färre än 3 000 transplantationer genomförs.

Den illegala organhandeln fördöms.

– En av 3 000 som donerar en njure dör efter operationen. För en del av en lever är det en av 200, säger Keith Rigg, kirurg vid brittiska Transplantationssällskapet till The Sun.

Johanna Melén