Nyheter

Eva Hamilton ny vd för SVT

NYHETER

Stockholm

Sveriges Televisions styrelse utsåg på fredagen Eva Hamilton, i dag chef för SVT Fiktion, till ny vd efter Christina Jutterström.

På en presskonferens på fredagen kritiserade hon den borgerliga regeringens beslut att låta Public service-avtalen löpa tre år istället för sex.

Hon menar också att det är viktigt att behålla licensfinansieringen.

Eva Hamilton tillträder det nya jobbet den 6 november.

SVT har kritiserats för att inte uppfylla sitt uppdrag genom att inrikta sig för mycket på unga, och bli för likt de kommersiella kanalerna.

Men den nye verkställande direktören Eva Hamilton säger att hon inte kommer att försöka "vända skutan"

-Jag har ju suttit i styrelsen, och varit med om besluten som tagits på senare tid, säger hon på en presskonferens.

Den nya vd:n passade också på att kommentera reheringens beslut att förkorta public service-avtalen så att de bara ska löpa tre år i taget istället för sex.

-Tanken med att ha avtal som löper i sex år är att public service ska slippa påverkas av regimskiften. Nu finns det en risk att de kommersiella kanalerna blir alltför dominerande.

Till SVT.se säger Eva Hamilton att hon tycker att det är viktigt att licensfinansieringen av public service finns kvar

-På så sätt blir vi inte årligen föremål för budgetdiskussioner. Vi behåller vårt oberoende och behöver inte oroa oss för att vi ska stöta oss med makthavarna.

Mest lämpad

"Eva Hamilton är mest lämpad att leda SVT när det nu ska anta de framtida utmaningarna. Det handlar bland annat om att stärka förtroendet för public service i en miljö med allt intensivare konkurrens och säkra en långsiktig finansiering", säger Lars Engqvist, SVT:s styrelseordförande i ett pressmeddelande.

"Det är med stor ödmjukhet, glädje och stolthet jag tar mig an uppgiften att leda Sveriges viktigaste medieföretag. Det är ett stort förtroende och ett stort ansvar att vara vd för SVT. Vårt uppdrag är att ha ett brett och högkvalitativt utbud för hela publiken. För mig är alla tittare är lika viktiga. Genom att ha de bästa programmen ska tittarna uppleva att de får valuta för tv-avgiften", säger Eva Hamilton.

Karin Thurfjell, TT

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter