Mejla

Alex Schulman

Har ni hört om något mer idiotiskt

Jag barnvaktade min 4-åriga guddotter Signe häromdagen. Hon är ljuvligt söt, lilla Signe. Stora bruna ögon och alltid klädd i rosa. Tyvärr har Signes föräldrar klippt Signe i en pottfrisyr. Hon påminner om en hjälm, hela hon.

Om några år kommer jag att ta ett kvartssamtal med Signes pappa och säga att han måste göra något åt den där hjälmen så att hon inte får problem med mobbare. Men tills vidare låter jag det passera. Jag bidar min tid och tar med Signe till en park där vi gungar.

Det tycker hon är hisnande roligt. Hon tjuter hela tiden. Plötsligt hoppar hon av gungan, tittar på mig med sina bruna ögon och säger: ”Jag fick lite ont i snippan av att sitta i gungan.”

Jag skrattar rakt ut. Hon fick lite ont i snippan? Jag tänker, AHA, flickan är ironiker. Hon använder alternativa ord för sitt könsorgan för att göra en humoristisk poäng.

Men det kommer ingen skön ironisk blinkning från de bruna ögonen och jag ser ingen hajfajv vina i luften. Nej, hon tycks mena allvar med bruket av detta ord. Och jag sätter mig på knä framför henne, håller henne om axlarna och säger sakta: ”Fitta. Man säger fitta.” Signe skakar långsamt på huvudet: ”Nej. Snippa heter det. Det har min dagisfröken sagt.”

Och jag kan se henne framför mig, denna dagisfröken. Hon heter väl Agneta och hon pratar arti-ku-le-ran-de och hon delar ut päron till mellanmål och barnen tjattrar och någon av barnen använder plötsligt ordet ”kussimurra” och Agneta säger: ”Nej, Arvid. Det heter Snippa. Kan du säga det? Snippa. SNIII-PPAAA.” Och Arvid nickar, tittar i golvet och mumlar: ”Snippa”.

Tydligen har RFSU bestämt att det numera heter så. Barnen ska tillrättavisas om de skulle få för sig att använda mus, hallongrotta, framstjärt, fitta eller kussimurra. Det är snippa som gäller. Har ni hört om något mer idiotiskt. Barn får inte kalla sina könsorgan vad de vill.

Och jag undrar om det bara är RFSU och en dagisfröken som väl heter Agneta som håller på med de här dumheterna. Jag ringer Signes pappa Niklas och, jodå, han kallar Signes kön för ”snippa”, visst gör han det. Och jag frågar vad det är för fel på fitta. Och han säger att ”nu är det bestämt så”.

Det står klart att snippan snart är över oss alla. Inom kort använder de till och med ordet i porrfilmerna. ”Nu ska jag slicka din snippa”, kommer det att flåsas i mörka klipp. Och snart blir väl ordet ”snippa” ett skällsord på samma sätt som fitta är i dag. Och då rycker väl RFSU ut igen med ett nytt ord. Jag hoppas att det blir ”skäggbiff”.

avAlex Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM