Privatekonom: Rusa inte i väg och sälj

NYHETER

Efter Ericsson-aktiens kraftiga ras rekommenderar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson att aktieägarna ser över sitt innehav.

– Men det är ingen idé att rusa i väg och sälja nu, säger hon till aftonbladet.se.

Ingela Gabrielsson har följt rapporteringen kring telekomjätten Ericssons svarta tisdag. Ericsson-aktien har fallit med närmare 30 procent. Vid årsskiftet kunde Ericsson räkna in 759 079 aktieägare, varav många svenska småsparare. Trots raset manar Ingela Gabrielsson till lugn:

– Det är ingen idé att rusa i väg och sälja i nuläget. Mycket hänger på om man tror att aktien kommer att falla ytterligare. Det kan handla om svängningar som inte är bestående.

Claes Hemberg, informationschef på nätmklarföretaget Avanza, har en en rakt motsatt uppfattning.

– Jag tycker man ska ta ilskan i akt. Passa på att sälja i stället och köp något bättre, exempelvis H&M. Ett annat alternativ är fonder. Många fonder har en otrolig utveckling, omkring 40 procent upp, säger han till aftonbladet.se.

Ingela Gabrielsson pekar på vikten av att ständigt följa vad som händer kring det företag man placerat i.

– Problemet med aktier är att man måste följa rapporterna och agera i förväg, inte efteråt. Det handlar om att vara observant, jag tror inte att alla kände till att kvartalsrapporten skulle släppas denna månad. Vad som hänt i dag kan fungera som en signal om att passa på att se över sitt innehav och riskprofil. Eventuellt kan man fundera över om man ska placera om.

Hur påverkas vanligt folk i stort?

– Jag tror att många har aktier i Ericsson, en aktie som nog har uppfattats som stabil de senaste åren. Man bör som sagt se över hela sitt innehav, och gå tillbaka och titta på tidsplaneringen när man köpte. Och sedan utifrån det fundera över hur man ska göra. Att sälja eller inte beror på om Ericsson har ett åtgärdsprogram. Det känner jag inte till ännu.

Är alla aktieägare medvetna om att de har Ericssonaktier?

– Det kan man ha genom fondsparande, men då kanske det inte slår lika hårt. Men det beror på spridningen.

Vinstvarningen i morse ledde till att utländska placerare sålde stora mängder Ericssonaktier. Ingela Gabrielsson tror inte på samma effekt bland svenskar.

– Jag tror att det måste hända något mer. Vi har nog en annan syn på Ericsson här. Det kan snarare vara så att det är köpläge.

Kommer boräntorna att påverkas?

– Reporäntas höjs troligen till 4 procent. Det får man nog räkna med. Men har man bunden ränta behöver man inte bekymra sig. Har man däremot rörlig ränta, bör man kanske binda några bolån nu Intresset för bunda lån har redan ökat. Det kan förstärkas av detta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aktier

Avanza

Boränta

Fonder