Därför brinner skogarna i Grekland

NYHETER

Ingen får röra skogsklädda områden i Grekland.

Bränn ner en sluttning och nästan vem som helst kan bygga.

Med en muta eller två.

Brandkatastrofens hemska inramning.

Har Greklands premiärminister Costas Karamanlis rätt när han hävdar att många bränder är anlagda?

Så har det länge gått till i Grekland. Landet härjas varje sommar av ett stort antal skogsbränder. Många i områden där trycket på att bygga är stort. Många startar på flera ställen samtidigt. Nu sitter sju misstänkta mordbrännare gripna. En belöning på dryga nio miljoner kronor har utlysts.

Vem har intresse av att bränna ner skog?

Hänsynslösa byggbolag. Greklands grundlag förbjuder all byggnation på skogbevuxen mark, vare sig den är offentlig eller privat. Så fort träden brunnit ner är det fritt fram att bygga. Allt som behövs är ett papper från de lokala myndigheterna. Lätt ordnat genom att stoppa pengar i rätt fickor.

– Grekland är fortfarande ett väldigt korrupt land, säger Maria Kagkelidou, journalist på engelskspråkiga tidningen Athen News.

I stort sett vem som helst kan göra anspråk på marken men i praktiken är det oftast fastighetsbolag som gör det. Grekland har inget nationellt fastighetsregister. Det finns inga detaljerade kartor som visar vilken mark som tillhör vem. Hus som byggts illegalt godkänns ofta i efterhand.

Har Grekland ingen ordentlig brandkår, brandbekämpningen ser kaotisk ut?

Många bedömare vittnar om att Grekland har stor vana och stor beredskap att hantera naturkatastrofer. Troligen inget land i EU har fler specialplan för att vattenbomba från luften. Inför OS 2004 organiserades brandförsvaret om och fick massvis av nya resurser och teknisk utrustning.

– Problemet nu är att det brinner på väldigt många platser samtidigt, säger Mårten Grunditz, Sveriges ambassadör i Aten. I denna extrema situation behöver man hjälp utifrån.

Brandmännen är slutkörda efter de 4 000 skogsbränderna sedan mitten av juni.

Vilka politiska följder får bränderna?

Allmänheten är ursinnig på regeringen och myndigheterna som man inte tycker gör tillräckligt. Lite av samma ilska vi såg i Sverige efter tsunamikatastrofen. För drygt tio dagar sedan utlyste regimen nyval till den 16 september. Innan människor för några dagar sedan började dö i lågorna ansågs det mer eller mindre givet att det sittande högerregeringen skulle segra. Mitt i all brandrök vädrar vänsterpartiet Pasok morgonluft. Opinionsmätningar visar att bara några procent skiljer partierna åt.

Har klimatförändringen någon del i bränderna?

Grekland har haft sin varmaste sommar på över hundra år. Även försommaren var extremt torr. Detta i kombination med stormvindar gör att det inte behövs mer än en kastad fimp för att bränna hundratals hektar skog.

Vilka rykten går om bränderna?

Konspirationsteorierna är många. Ärkefienden Turkiet påstås ligga bakom. Även den politiska oppositionen pekas ut. Myndigheternas senaste drag är att skylla på terrorism. Grekland har ett en historia av terrordåd i städerna. Terror misstänks för att flera drabbade områden inte är attraktiva för nybyggnation.