Mord för en repa i lacken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-20

19-åring knivskars till döds inför vittnen

Förblödde 19-åringen knivskars till döds i bostadsområdet Malmaberg i Västerås. Han blödde ymnigt och stapplade fram innan han föll ihop på marken. Knivdramat började med ett bråk om en repa i lacken på en bil.

De träffades på en parkeringsplats för att ”göra upp”.

Det slutade med att en 19-årig man knivskars till döds.

– Blodet sprutade åt alla håll, säger ett ögonvittne.

Vid 16-tiden på fredagen sökte polisen fortfarande efter knivmannen som är anhållen i sin frånvaro. De söker också efter en svart Golf som har setts i närheten av platsen där 19-åringen mördades.

Carola Karlström såg det blodiga dramat från sin balkong.

Det våldsamma dramat utspelade sig i utkanten av bostadsområdet Malmaberg i Västerås. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen var Carola Karlström på väg till sin balkong för att röka.

Blodet sprutade

– Jag hörde upprörda röster och någon som skrek. Sedan kom killen stapplande. Och blodet sprutade verkligen från halsen, säger hon.

19-åringen vacklade först ett tiotal meter längs med Carolas lägenhetshus men la sig sedan raklång på asfalten. Då stod blodet redan som en kaskad ut från halsen. Två personer, en kvinna och en man, försökte desperat hjälpa honom på fötter igen.

Sprang med kofot

– Bredvid dem fanns en kille till, med mörk tröja och luvan uppfälld. Han sprang från platsen, bort mot kiosken. En av dem började jaga honom med en kofot men gav snabbt upp.

Gick inte att stoppa

– De hade bara en liten tröja att linda kring såret så jag skrek åt dem och slängde ned en handduk. Men det gick ändå inte att få stopp på blodet, säger Carola Karlström.

19-åringen fördes till Centrallasarettet i Västerås, men hans liv gick inte att rädda.

Inledningsvis trodde polisen att det var två gärningsmän som sprang från platsen men det visade sig alltså vara den person som sprang efter gärningsmannen.

Polisen har hittat två knivar på platsen. Om båda tillhörde gärningsmannen är ännu oklart. Sent i natt anhölls en 28-årig man från Västerås i sin frånvaro, skäligen misstänkt för mord. Han är sedan tidigare känd av polisen, bland annat är han dömd för misshandel. 28-åringen och 19-åringen kände varandra sedan tidigare.

– Upprinnelsen till bråket lär ha varit en bil. Som jag förstod det blev den repad. Det slutade med att 19- åringen blev knivhuggen, säger Ulf Palm på Västeråspolisen.

Flera personer på platsen berättar dock att de inblandade hade stämt träff – ”för att göra upp”.

Enligt uppgift var det därför som alla hade med sig vapen till det i vanliga fall lugna bostadsområdet.

– Vi vet egentligen inte så mycket om bakgrunden till det här förrän vi får tag på 28-åringen, säger Börje Strömberg, Västeråspolisens presstalesman.

Skrek åt varandra

– Vi såg faktiskt samma personer dagen innan. De stod och skrek åt varandra precis nedanför vårt lägenhetshus, säger Carola Karlström.

– Det är hemskt att någonting sådant här kan hända här. Min 10-åriga dotter kom ju ut på balkongen och såg dem. Det är fruktansvärt alltihop.

Just nu söker polisen kartlägger polisen eventualla platser där han kan gömma sig och rikslarm är utfärdat.

– Vi letar förutsättningslöst efter den här personen, säger Börje Strömberg.

De söker också efter en svart Golf GTI turbo som har setts i närheten av platsen där 19-åringen mördades.

– Det är inte 28-åringens bil men han kan disponera den.

– Förr eller senare får vi tag på alla. Man kan inte hålla sig undan hur länge som helst.

Tidigare artiklar

Simon Bynert, Maria Soläng

ANNONS