Telebedragare använder falska inspelningar

NYHETER

En ny sorts telefonbedragare härjar i landet. Med hjälp av ihopklippta samtal kan ditt nej tack förvandlas till ett ja.

– Det här är svårt att skydda sig emot, säger Erik Achren på Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

SKL har sedan i höstas fått in tre fall av misstänkta telefonbedrägerier. I samtliga fall tros samtalen ha manipulerats i efterhand.

- Det är oseriösa telefonförsäljare som gör klipp på de inspelade banden, säger Eric Achren på SKL.

Toppen av ett isberg

Fallen som nu har avslöjats kan vara toppen av ett isberg. Risken finns att många svenskar har lurats utan att det har uppdagats tidigare.

Det är vanligt att telefonförsäljare spelar in samtal med kunderna för att ha ett juridiskt bindande dokument att återvända till. I de undersökningar som SKL har granskat har teknikerna hittat klipp, vilket innebär att delar av samtalen saknas.

– Exempelvis kan ett samtal avslutas med att försäljaren säger; Det är bra, då säger vi så. Om kunden sedan har en invändning kan det lätt klippas bort, säger Erik Achren.

Går att avslöja

SKL kan lätt se om det finns avbrott i en inspelning, men det kan vara svårt att avgöra om något har klippts bort eller om bandspelaren har stängts av av någon annan anledning.

Nu uppmanar SKL alla som tror sig vara utsatta för bluffen att vända sig till Konsumentverket. Där kan man få tips om hur man ska agera.

Konsumentverket kan även begära ut en inspelning av hela samtalet. Om någonting verkar skumt kan de göra en polisanmälan.

Därefter skickas bandet till SKL som med hjälp av avancerade undersökningar försöker hitta manipulationer i bandet.

SKL:s huvuduppdrag är att utföra undersökningar i brottsmål åt rättsväsendet, men i mån av tid kan man även åta sig ärenden från andra uppdragsgivare. Betsällaren kan då få betala undersökningen själv.

Erik Wiman