”Det läskiga är – jag är inte ett dugg nervös”

NYHETER

Ungt val följer Annie Johansson, Sveriges yngsta riksdagsledamot, första dan på jobbet

1 av 3 | Foto: På väg mot maktens korridorer Ska man till plenisalen för att välja talman så är det kostym som gäller. Men på det egna kontoret är det okej att gå klädd i jeans.

Klockan halv tio står hon nysminkad på trappan till riksdagshuset och blir fotograferad. Det har varit en hektisk vecka med många intervjuer. När vi kliver in i hennes tomma kontorsrum dröjer det bara några minuter, sen ringer telefonen.

- Jag kom upp till Stockholm igår kväll och sov i min övernattningslägenhet här i riksdagshuset, det fanns varken kudde eller täcke så jag fick ta en soffkudde och överkastet. Idag måste jag köpa lite prylar, säger Annie Johansson.

Om hon hinner.

För schemat är fullt i dag också. Det är första dan på jobbet. Egentligen börjar inte riksdagsåret förrän i morgon, men i dag ska talmannen väljas.

Efter plåtningen rusar hon vidare till första gruppmötet för centerpartiets riksdagsledamöter för att strax därefter gå på uppropet i plenisalen.

- Uppropet är viktigt, kommer man inte så får man inte sitta i riksdagen, säger Annie.

"Fick det minsta kontoret"

På eftermiddagen ska lokalmedierna från Jönköping få sina intervjuer och sedan är det mingel i riksdagshuset, för att lära känna det egna partiets ledamöter från alla delar av landet.

Centerpartiet har utökat sin skara. 7 nya platser har de fått efter valet. Då behövs det också fler kontorsrum.

- Vi som är yngst har fått ta de minsta, vi är ju längst ner på rangordningslistan, säger Annie och ler. Hon verkar inte ledsen trots att de äldre ledamöterna har både privat dusch och toalett på sina rum.

På tredje våningen sitter centerpartiets logga i trapphallen.

- Här är det. Oj, jag har fått en namnskylt nu, säger hon och öppnar dörren till sitt kontor.

Det är ett ganska litet rum med möbler i furu och en vit gardin som kan rullas ner. Förutom skrivbordet, de tomma bokhyllorna, en dator och en telefon så är rummet tomt. Från väggen sticker det ut spikar där den förre innehavaren hade sina tavlor.

- Här kommer jag nog att tillbringa mycket tid så jag ska göra det mysigare, nu är det ju helt kalt.

Vill stifta lagar

Verkligheten har inte riktigt slagit henne. Att hon sitter i riksdagen.

- Det har inte riktigt landat än. Men det är väldigt spännande. Jag håller på att utbilda mig till jurist och nu får jag använda det här i praktiken, jag får vara med och stifta lagarna! Det blir så mycket mer än bara teori och jag är jätteglad att jag får göra det jag älskar på heltid, säger Annie Johansson.

Är det mest roligt eller känns det jobbigt med mycket ansvar?

- Det är mest roligt, men självklart är det ansvarsfyllt. Jag ska ha örat mot mina väljare i Jönköpings län och vara där ganska mycket och besöka skolor och arbetsförmedlingar.

Hon tror att det blir svårt att hinna med att både vara riksdagsman och vice ordförande för centerns ungdomsförbund så till våren lämnar hon uppdraget på CUF.

Mycket uppmärksamhet

Eftersom hon är yngst av alla riksdagsledamöter så har hon fått mycket uppmärksamhet, men att vara ung är inte bara roligt.

- Gustav Fridolin har sagt att man måste vara extra påläst och kunnig och jag tror att som ung och tjej så måste man vara ännu duktigare. Men jag vill lyckas och jag vill vara en förebild för andra unga tjejer så att de ser att det går att påverka.

En sak hon funderat över den första dagen på jobbet, i de stora salarna, bland alla kostymklädda herrar och damer är hur hon ska undvika att falla in i en stereotyp politikermall.

- Jag tror man formas ganska lätt av den här omgivningen, jag har inget emot att gå klädd i kostym, det finns ju roliga kostymer också, men jag vill ju behålla mig själv och fortsätta vara ung. Här på kontoret tänker jag fortsätta gå i jeans.

Men trots höga krav och stort ansvar så är hon inte nervös.

- Det läskiga är - jag är inte nervös alls. Ibland är det bättre att vara lite nervös, då är man mer koncentrerad, till exempel om man ska göra ett prov. Men jag tror det har att göra med att jag är van vid att vistas i de här byggnaderna. Som vice förbundsordförande i CUF har jag varit här en del. Skillnaden är att nu har jag mitt eget rum, förut fick jag hänga i kafeterian.

Lär sig knappsystemet

Efter gruppmötet är det dags för uppropet i plenisalen, men dessförinnan hinner hon få en snabb genomgång av hur knappsystemet fungerar när man ska rösta.

- Jag vet ju inte alls hur man gör, tänk om jag trycker fel och måste erkänna inför hela salen: Ja hallå allihop det var jag som gjorde fel, säger Annie och skrattar.

Detta händer i riksdagen

Karin Abrahamson