Finland upprörs över språkförbud

NYHETER

Arga finländare skickar mejl till Uppsala kommun

En språkkonflikt på Uppsala kommun har rört upp känslorna i Finland.

Medierna har haft stora rubriker och justitieministern ska ta upp frågan med sin svenska kollega.

Och många arga finländare har skickat mejl till Uppsala kommun.

Allting började för ett och ett halvt år sedan. Då gjorde en anställd inom Uppsala kommun en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, för att hon ansåg att hon inte fick prata sitt modersmål, finska, på arbetsplatsen.

Svenska i kafferummet

Fackförbundet SKTF inledde förhandlingar med arbetsgivaren och i november förra året träffades en överenskommelse. Den innebar att det officiella språket på arbetsplatsen ska vara svenska och att svenska även ska pratas i allmänna utrymmen som kafferum och korridorer.

Men i privata sammanhang är det tillåtet att tala andra språk – under förutsättning att man tar hänsyn till om medarbetare som inte förstår språket är närvarande.

”Felaktigheter i medierna”

Om den anställde var nöjd med överenskommelsen kan inte SKTF svara på.

– Vi har presenterat uppgörelsen för vår medlem men har inte fått någon återkoppling, säger Mona Tapper, verksamhetschef på SKTF i Västerås.

Nu har finska medier tagit upp situationen. Men Vivan Erickson, förhandlingschef på Uppsala kommun, menar att medierna har rapporterat flera felaktigheter.

– I något fall stod det att det handlade om ett språkförbud, att man inte får prata finska på arbetsplatsen. Man borde kolla upp fakta bättre, tycker Vivan Erickson.

Vill slopa svenskundervisning

Saken togs även upp under finska riksdagens frågetimme på torsdagen.

– Det är inte första gången det händer. Tidigare i höst fick en flicka rött kort för att hon talade finska på fotbollsplanen. Sannfinländarna kan inte godkänna att det finska språket trampas ner, sade riksdagsmannen Pentti Oinonen.

Oinonen representerar det högernationalistiska partiet Sannfinländarna, som bland annat vill slopa den obligatoriska svenskundervisningen i Finlands finskspråkiga skolor.

Arga mejl

Han fick svar av justitieminister Tuija Brax, som lovade att tala om ärendet med sin svenska kollega inom kort.

Varför frågan har aktualiserats i Finland mer än ett år efter att överenskommelsen träffades kan varken SKTF eller Uppsala kommun svara på.

– Vi har fått ett antal mejl från arga finländare, säger Vivan Erickson.