Salmonellakyckling används i färdigmat

NYHETER

Kött som inte är utgånget steks upp och säljs vidare

I veckan kom beskedet att Kronfågel återkallar 100 ton kyckling på grund av att salmonella hittats vid stickprov.

Kött som inte är utgånget kommer att värmebehandlas och säljas vidare.

– De kan stekas och användas i våra färdigprodukter, säger Peter Rasztar, vd vid anläggningen, till Kristiansstadsbladet.

Efter larmet om salmonella beslutade Kronfågel att återkalla all kyckling som beretts på anläggningen i Kristianstad den 27 november. Det handlar om kyld hel kyckling i plastpåse märkt Färsk Kronkyckling samt kyckling märkt Mexican. Totalt rör det sig om 100 ton.

Det mesta av kycklingen att destrueras, vilket kan innebära att det läggs i en biogasanläggning, rötas och blir till biogas.

Men en del av den återkallade kyckling kan komma att säljas vidare, skriver Kristiansstadsbladet.

Används i färdigmat

– Har de inte passerat utgångsdatum, så kan vi värmebehandla dem. De kan stekas och användas i våra färdigprodukter, säger Peter Rasztar, vd vid anläggningen, till Kristiansstadsbladet.

Peter Rasztar tror inte att konsumenterna skulle ta illa upp.

– Så fort du kommer över 70 grader dör salmonellabakterien. Då är det inga problem.

I enlighet med lagen

Men behandlingen kommer inte att ske i Sverige utan vid någon av Kronfågels anläggningar i Danmark. De stekta delarna försvinner ut på exportmarknaden. Hanteringen är helt i enlighet med lagen.

Peter Brådenmark är avdelningschef för tillsynsenheten på Livsmedelsverket, som bland annat har hand om kontrollen av Kronfågel. Han säger att detta även har gjorts i Sverige - även om det är ovanligt.

– Det här är gråzon skulle jag vilja säga. Det är varken svart eller vitt när man hanterar ett parti med bakterier som vi inte vill ska vara där. Då måste man ta ställning till det, och det krävs en kommunikation med oss på Livsmedelsverket, säger Brådenmark till Kristianstadsbladet.

Svenska lantbrukare har tidigare demonstrerat mot att salmonellasmittat griskött värmts upp och sålts vidare som kassler.