Göteborgsk man kan lämnas ut till Ryssland

NYHETER

Rysk man misstänks för kidnappning – häktades idag

En 29-årig rysk medborgare häktades på tisdagen vid Göteborgs tingsrätt som ett led i ett utlämningsförfarande sedan ryska Interpol begärt honom utlämnad.

Ryssland anklagar 29-åringen, som är bosatt i Göteborg, för att ha deltagit i kidnappningen av pressfotografen Vladimir Jatsina från den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass i Tjetjenien 1999. Enligt Amnesty International sköts Jatsina ihjäl av sina kidnappare ett par månader senare.

Ärendet har varit aktuellt för den svenska regeringen sedan slutet av augusti då mannen greps och anhölls. Ryssland har sedan dess kommit in med ytterligare material som ryssarna anser stärker misstankarna mot 29-åringen.

Fick uppehållstillstånd

Mannen kom enligt Metro till Sverige från Tjetjenien 2002. 29-åringen fick enligt hans advokat Rickard Backenroth uppehållstillstånd i Sverige 2004 sedan regeringen fattat ett allmänt beslut om asyl för tjetjenier på grund av den rättsosäkra situationen i det krigshärjade Tjetjenien.

Mannen säger att de ryska myndigheterna har tagit fel på person.

- Han förnekar inte att han deltagit i konflikten, men han förnekar all inblandning i kidnappningen, det som ryssarna lägger honom till last. Det är helt tagit ur luften, säger Rickard Backenroth till TT.

Orsaken till ryssarna intresse för honom skulle i stället vara hans släktskap med det forne tjetjenske rebelledaren Aslan Maschadov som mördades i mars 2005. Mannen uppger sig vara kusin till honom.

Var president

Maschadov valdes till Tjetjeniens president med Rysslands samtycke 1997, efter det första Tjetjenienkriget, men gick emot de ryska trupperna när de åter gick in i Tjetjenien 1999.

- Åtta släktingar till Maschadov försvann förra året i Ryssland, säger Backenroth som nämner att ryssarna även försökt få ut en släkting till Maschadov från Danmark och en bror till honom utlämnad från USA.

- Vi är inte vana vid att myndigheterna fabricerar bevisning, men ryssarna använder juridiken för att komma åt folk, säger han.

Mannen uppger sig heta något helt annat än det namn som står på häktningsframställan och som ryssarna hävdar att han heter.

- Det namnet är ett falsarium för att få honom till Ryssland, hävdar mannens försvarare.

Mannen motsätter sig utlämning och därmed kommer ärendet till slut att avgöras av regeringen.

Bertil Åkesson/TT