Framåt flickor

Foto: Sittandes på scenkanten är Frida Brattgård, Sofie Paul, Frida Tefke och Carolina Ranta som är drivande bakom Playgirl. Men bakom sig har de ett stort gäng musikbitna tjejer.
NYHETER

Tjejerna bakom Playgirl har tröttnat på att vara scenprydnader. På fredag sparkar de killarna av scenen.

– Man vill bli tagen som musiker, inte tjejband, säger Evelina Mattson.

Hennes band Radio purgatory spelar på Playgirl-festivalen på ungdomshuset Arena 305 på fredag. Hon tycker att det är svårt att slå sig fram i musikbranschen som tjej.

– Det är lättare att få spelningar när det är en förening som tar tag i saker. Tjejer har ofta svårare att armbåga sig fram, säger hon.

Det har visat sig inte minst på de stora svenska festivalerna där det varit glest mellan tjejakterna.

Play girl startades redan 2004 men har legat i dvala ett tag. Nu tar ett nytt gäng över rodret för att stötta tjejer som håller på med musik.

– Utrymmet har inte funnits för tjejer. Det har alltid varit killar som spelat. Redan för flera hundra år sedan när det var klassisk musik som gällde, säger Sofie Paul.

Tillsammans med Frida Brattgård, Carolina Ranta och Frida Tefke utgör hon den nya styrelsen för Playgirl. Alla spelar själva i band som ska stå på scen på fredag.

Varför är det viktigt att det bara är tjejband?

– Det är viktigt så länge det inte finns något utrymme för tjejer. Någonstans måste man börja och då får det vara med strikta linjer, säger Frida Brattgård.

Playgirlfestivalen

Martin Ekelund