Flera skadade i bomdåd i Afghanistan

NYHETER

Kolonn med utländska soldater var målet

Foto: En afghansk självmordsbombare sprängde sig själv nära en kolonn med utländska soldater. Flera ska ha skadats.

En afghansk självmordsbombare sprängde sig själv nära en kolonn med utländska soldater i Kabul och tidiga rapporter anger att flera människor skadats, uppger en regeringskälla.

– Det var en självmordsbilbomb på vägen till flygplatsen riktad mot utländska soldater, sade inrikesdepartementets talesman Zemarai Bashary till AFP.

– Det sägs att flera skadats men för närvarande vet vi inte exakt hur många, sade han.

De Nato-ledda styrkorna bekräftade explosionen.

– Vi vet att det var en självmordsbilbomb men vi vet inte omfattningen av skadorna och jag kan inte bekräfta att Isaf-styrkorna var målet, sade talesmannen överstelöjtnant Thomas Dillschneider.

Den separata USA-ledda alliansen har inte kunnat nås för en kommentar.

140 självmordsattacker

Det var inte omedelbart klart vem som bar ansvar för explosionen. Det har förekommit omkring 140 självmordsattacker i Afghanistan i år. De flesta har utförts av den extrema talibanrörelsen som regerade landet mellan 1996 och 2001.

USA:s försvarsminister Robert Gates anlände sent på måndagskvällen till Kabul. Han ska träffa president Hamid Karzai senare under dagen samt besöka Isafs befälhavare för att utvärdera de internationella ansträngningarna att bekämpa den ökande talibanska upproriskheten.