Här avslöjade aftonbladet.se valresultatet

Publicerad:
Uppdaterad:
Avslöjar valet Aftonbladet.se mellan cirka klockan 19.30 och 20.00 i går.
Avslöjar valet Aftonbladet.se mellan cirka klockan 19.30 och 20.00 i går.

Redan 19.30 i går, en halvtimme innan vallokalerna stängde, kunde aftonbladet.se avslöja valresultatet med hjälp av en unik undersökning.

I efterhand visar sig det förutspådda resultatet stämma skrämmande bra.

Redan strax efter klockan 19 i går, innan vallokalerna stängde kunde aftonbladet.se presentera den första - och bäst överensstämmande - valdagsundersökningen. Därmed var aftonbladet.se först av alla medier i Sverige att göra en korrekt förutspåelse av valresultatet.

Halvtimme före

Novus Opinions valdagsundersökning gjordes i samband med sajten dinmening.se och kom ut mer än en halvtimme innan Tv4 och Svt presenterade sina valdagsundersökningar i samband med att vallokalerna stängde.

I efterhand visar det sig att Novus undersökning var den som stämde klart bäst med verkligheten, dels jämfört med Demoskops undersökning som kom samma dag, dels jämfört med de övriga instituten som gjorde sina opinionsundersökningar dagarna innan valet.

Nya metoder

Novus mätning var unik genom hur den gjordes:

– En förklaring till att vår valmätning blev så träffsäker är att vi även använder oss av nya undersökningsmetoder som webben och SMS. Att bara använda sig av telefon tenderar att missa grupper som ungdomar som inte har fast telefon eller barnfamiljer som kan ha svårt att svara när en telefonundersökare ringer, säger Alf Sjöström, vd på Novus Opinion.

Bäst i test

De olika undersökningsinsitutens medelavvikelse från riksdagspartiernas valresultat. Ju lägre siffra, desto bättre träffsäkerhet.

Robert Triches

Publicerad: