Hot mot Botaniskas unika trädsamling

NYHETER

Regeringen vill inte längre betala

Foto: Intendent Björn Aldén är stolt över Botaniska Trädgårdens trädsamling där hans favorit är amerikanska jättehemlocken.

Den unika trädsamlingen i Botaniska Trädgården är hotad. Orsaken är pengabrist efter att det statliga projektet ”gröna jobb” lagts ner.

År 2004 införde den dåvarande regeringen ett arbetsmarknadsprojekt om så kallade ”gröna jobb”. Detta bekostade bland annat ett projekt på Göteborgs Botaniska Trädgård om att bevara den unika trädsamlingen i landsskapsarboretumet.

Men vid årsskiftet upphörde ”gröna jobb”, efter att den nya regeringen valt att inte förlänga satsningen.

– Det känns verkligen tragiskt. Via projektet jobbade det i snitt 5–6 personer med träden, men nu har vi inte råd anställa någon för att ta hand om våra unika samling, budgeten räcker helt enkelt inte till, säger Björn Aldén, intendent vid Botaniska Trädgården.

Träden används för forskning

Den stora och varierande trädsamlingen innehåller en uppsättning om 280 arter från Amerika, Europa, Afrika och Asien. Bland arterna märks den amerikanska citkagranen. Arboretumet används ofta i forskningssyfte eftersom många trädexemplars vildursprung kan spåras, vilket anses som ovanligt.

Björn Aldén befarar nu att trädsamlingen som påbörjades redan på 1950-talet kan förfalla om inga nya projektpengar tillförs.

– Vi har jobbat så hårt med att röja upp samt göra samlingen mer tillgänglig via stigar och skyltar. På lång sikt måste det finnas personal för detta, annars växer det igen här. Om det förfaller så känns de senaste årens arbete med trädsamlingen bortkastade.

”Gröna jobb” ­ – vad är det?

Pierre Adolfsson (.se)